Voorbereiding op de Fjällräven Classic: een rondje om Hilversum

Het is alweer een paar maanden geleden dat we ons hebben ingeschreven voor de Fjällräven Classic; een 110 kilometer lange wandeltocht, verdeeld over zo’n 5 a 6 dagen door het ongerepte noorden van Zweden. Hoewel we regelmatig lopen, is vijf dagen achter elkaar zo’n twintig kilometer per dag toch wel even een ander verhaal. We moesten dus oefenen! En hoe kun je beter de Fjällräven Classic voorbereiden dan met een rondje van ruim 26 kilometer om je eigen woonplaats? 

Nou oké, wij kunnen wel een aantal manieren bedenken… Maar deze wandeling was in ieder geval praktisch om even mee te pakken als voorbereiding op het echte werk. Ik heb het over het Voetstappenpad, een wandelroute van 26 kilometer rondom Hilversum. De route heeft verschillende opstappunten en die van ons ligt zo’n 300 meter bij ons huis vandaan.

Route voetstappenpad Hilversum

De markering van het Voetstappenpad

Hoewel ik al praktisch mijn hele leven in Hilversum woon en me al vaak heb afgevraagd over wat die gekke betonnen markeringen met een witte voetafdruk toch waren, had ik tot een paar maanden geleden überhaupt nog nooit van het Voetstappenpad gehoord. Vanaf het moment dat ik wél wist van de wandelroute, wilde ik ‘m een keer lopen. De omgeving van Hilversum is namelijk prachtig! Het dorp is omringt door heide, bossen en water en het landschap is ontzettend afwisselend.

Afwisselende natuur rondom Hilversum
Het landschap wisselt van heide naar bossen en weer terug

De route zelf is goed aangegeven, met bij elke splitsing een betonnen markering met een witte voetafdruk. Op sommige plekken die voor wat meer verwarring kunnen zorgen, staat in de ‘verkeerde’ richting zelfs een bordje dat je het pad verlaat. Wij hadden voor de zekerheid ook nog een .gpx bestand van de route op onze GPS gezet. Wikiloc is een handige website waar je heel veel verschillende routes kunt vinden en een gpx van kunt downloaden. Handig! Wij gebruikten voor het voetstappenpad deze route. Omdat er een brug dicht is (t/m medio april 2018 is de planning), moesten we een paar kilometer omlopen.

Fjällräven Classic voorbereiden
Bepakt en bezakt de Fjällräven Classic voorbereiden

De standaardroute is als volgt:

Of bekijk de route op afstandmeten.nl.

Een wandelpad met een historie

Het Voetstappenpad is een wandelroute met een lange geschiedenis. Al in 1938 werd door het Gooische Hotelplan geopperd dat er meer fiets- en wandelpaden moesten komen om het Gooi aantrekkelijker te maken voor toeristen. De gemeente begon, samen met het Goois Natuurreservaat aan een onverhard pad rondom Hilversum. Het doel was om de wandelaar het gevoel te geven door bos en heide te zwerven. 12 werkelozen werden ingezet om de paaltjes met de blote voetafdrukken te maken en in 1941 was de route klaar. Maar middenin de oorlog wil dat natuurlijk niet echt lekker, met als resultaat dat het Voetstappenpad nooit officieel geopend is. Het pad raakte in verval en uiteindelijk duurde het tot 1997 voordat de route opnieuw aandacht kreeg en zo waarheidsgetrouw mogelijk werd gerestaureerd.

Onderweg kwamen we een schaapsherder met zijn kudde tegen. Daardoor hadden we direct het gevoel dat we jaren terug in de tijd waren! Wel tof om te zien hoe de honden van de herder precies lijken te weten wat ze moeten doen.

Schaapsherder op de hei in Hilversum

Fjällräven Classic voorbereiden = rugzak mee!

Ondanks dat we al een paar maanden geen échte wandeltocht hebben gedaan, besloten we om voor dit rondje onze backpacks tevoorschijn te toveren. Die 110 kilometer die we deze zomer gaan lopen, moeten we immers ook met al onze spullen op onze rug afleggen. Mijn backpack was tijdens onze vorige trip naar Scandinavië ongeveer 15 kilo en die van Juul rond de 20. We besloten om diezelfde gewichten ook voor deze wandeling aan te houden. En ik kan je vertellen dat dat behoorlijk pittig was! De route is goed te doen voor getrainde wandelaars en minder geoefende lopers kunnen ook gemakkelijk delen van de route lopen. Mét bepakking zaten wij er aan het einde van de dag wél behoorlijk doorheen. Qua Fjällräven Classic voorbereiden is de missie geslaagd dus 🙂

Fjällräven Classic voorbereiden wandeltocht rond Hilversum

Het leuke aan deze lange route is dat je bijna alleen maar door de natuur loopt. Van de hele route loop je maar zo’n twee kilometer door een minder mooie buitenwijk van Hilversum.

Heb jij wel eens een langeafstandspad gelopen? Welk pad raad jij aan voor onze volgende voorbereidingstocht?

Delen:

3 reacties

  1. Wat cool dat je de Fjällräven Classic gaat lopen. Ik weet niet precies van waar naar waar je loopt, maar ik was vorige zomer in Zweeds Lapland en het is daar prachtig (zij het wat eentonig qua natuur). Een goede voorbereiding lijkt me geen overbodige luxe. Ik krijg al na 5 km ‘last’ van m’n schouders met een rugzak (zelfs een kleintje…) op m’n rug. Dit pad met de witte voeten al bewegwijzering kende ik nog niet. Onthou ik even…

  2. Dat klinkt als een leuke wandeling én goede voorbereiding op jullie gave tocht! Hoeveel van dit soort tochten willen jullie lopen ter voorbereiding? En in hoeveel dagen gaan jullie de 110 kilometer straks afleggen in Zweden?

    1. Dat weten we nog niet, we sporten sowieso al bijna dagelijks dus de basisconditie is er wel 🙂 We willen nog wel een paar meerdaagse wandelingen maken ter voorbereiding, maar waar, wanneer en hoe vaak… Het moet ook in onze agenda’s passen 🙂 De 110 km willen we in 5 dagen doen, zo’n 20 km per dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen