Citytrip Gent: 2 dagen in de Belgische stad

Eind augustus waren Juul en ik een paar dagen in Gent. Een ideale bestemming als je er even tussenuit wilt, zonder dat je gelijk op het vliegtuig moet stappen. Gent is een redelijk kleine stad, maar heeft ontzettend veel leuke eettentjes, biercafés en bezienswaardigheden. Prima dus voor een korte citytrip!

 

Regelmatig struinen we Airbnb af op zoek naar leuke plekken waar we in de toekomst een keer willen slapen. Op één van die zoektochten kwamen we uit op de pagina van Tipi’s Zonneburg aan de rand van Gent en besloten we dat het tijd was voor een citytrip naar deze Belgische stad. We gingen er zonder al te grote verwachtingen heen. Van anderen hadden we al gehoord dat het een leuke stad is om doorheen te slenteren en hier en daar een biertje te drinken.

Overnachten in een tipi

We vertrokken pas aan het eind van de middag vanuit Nederland, omdat ik overdag nog moest werken. Het verkeer zat wat tegen, dus uiteindelijk waren we pas om half 8 in Gent. Toen we aankwamen bij onze overnachtingsplek, waren we ontzettend verrast: wat een superfijn plekje! We genoten lekker van het knapperende vuurtje en de marshmallows die door de Airbnb hosts Charlotte en Kasper waren klaargelegd. Tijd om plannen te maken voor de volgende dag! 

 

Interieur-tipi-Gent
Dutchies Abroad citytrip Gent kampvuurtje

Fietsen in Gent

We hadden ontzettend veel mazzel met het weer, volgens de locals was het zo ongeveer de eerste écht mooie dag van de zomer. Al lijkt Gent in de winter ons eigenlijk ook best magisch… Maar dat is wellicht voor een volgende keer! Na een heerlijk ontbijtje vertrokken we richting het centrum. Fietsen was het snelst, dus maakten we dankbaar gebruik van het aanbod van Charlotte en Kasper om fietsen te huren. Kasper vertelde ons nog wel even dat achterop de fiets zitten in België écht niet mag. Als je gezien wordt door de politie, krijg je daar zelfs een boete voor. En zit je met twee benen aan één kant, dan is dit ‘nog gevaarlijker’ en is die boete zelfs nog hoger! We waren niet van plan op met z’n tweeën op één fiets te springen, maar we hebben wel weer wat geleerd! 

 

Dutchies Abroad citytrip Gent
Dutchies Abroad citytrip Gent Sint Michielsbrug

Struinen door de stad

Veel van de toeristische hotspots in Gent hebben we niet gezien. Alleen de Sint Bataafskathedraal zijn we in geweest omdat ik de stad toch graag ook even van boven wilde zien. Gent is bij uitstek een stad om lekker doorheen te slenteren en dat hebben we dan ook gedaan. We begonnen op de Graslei, wat redelijk hartje centrum is, en liepen door richting de vleesmarkt. Hoewel het pand al lang niet meer gebruikt wordt op de manier dat z’n naam doet vermoeden, hangen er nog wel enorme hammen aan de houten balken van het plafond. Een grappig gezicht, maar verder is deze hal niet erg bijzonder. Op de botermarkt staat de immense Stadshal, hier zijn regelmatig evenementen. Niet zo gek, want het bouwwerk heeft een heel apart gevormd dak, wat zorgt voor een goede akoestiek. Toen wij in Gent waren, stonden er heel veel piano’s onder in de Stadshal waar voorbijgangers op speelden. 

 

Dutchies Abroad citytrip Gent uitzicht
Dutchies Abroad citytrip Gent Sint Bataafskathedraal
Dutchies Abroad citytrip Gent Pianospelen in de stadshal
Dutchies Abroad citytrip Gent vleesmarkt

De wijk Patershol ontdekken

Al snel liepen we richting de wijk Patershol. Airbnb hosts Charlotte en Kasper hadden ons getipt dat dit wijkje leuk is om door heen te wandelen, met veel verschillende restaurantjes, barretjes, nauwe straatjes met kinderkopjes en mooie, kleurrijke huisjes. Ook de rivieren die door de stad stromen, zorgen voor een leuk beeld. Gent doet er ook veel aan om de rivieren te promoten onder toeristen. Je ziet hierdoor ook steeds meer rondvaartboten, mini cruises etc. 

 

Dutchies Abroad citytrip Gent Lievebrug
Dutchies Abroad citytrip Gent scheve huisjes
Dutchies Abroad citytrip Gent kleurrijke huizen
Dutchies Abroad citytrip Gent schattige huisjes
Dutchies Abroad citytrip Gent in den Tinnen pot

 

Wat we jammer vonden aan Gent, is dat er superveel mooie, oude huisjes staan die afgewisseld worden door lelijke betonnen gebouwen. Echt geen gezicht af en toe! Gelukkig zijn er ook meer dan genoeg mooie pleinen en straatjes. Een heel speciale steeg waar we van tevoren al wel over gehoord hadden, is de Werregarenstraat. Een straat waar graffitikunstenaars helemaal hun gang mogen gaan; elk stukje muur is bedekt met graffiti. Niet zo gek dus dat dit smalle steegje er constant anders uitziet. 

 

Dutchies Abroad citytrip Gent graffitistraatje
Dutchies Abroad citytrip Gent graffiti
Dutchies Abroad citytrip Gent Werregarenstraat

Eten en drinken in de stad

Aan eet- en drinkgelegenheden is in Gent geen gebrek. Waar je wel of niet heen gaat, hangt dan ook volledig af van waar je zin in hebt. In de wijk Patershol vind je bijvoorbeeld heel veel restaurants met verschillende keukens; Indiaas, Thais, Japans, Marokkaans, Italiaans, Turks… Maar ook voor tapas of een goede burger kun je hier prima terecht. Wij aten zelf een avond bij Uncle Babes en de burgers daar waren heerlijk! 

 

Dutchies Abroad citytrip Gent burger

 

Als we toch tips aan het geven zijn, kunnen we ook Otomat aan de Kleine Vismarkt aanbevelen. Je kunt hier terecht voor heerlijke pizza’s met een wel heel speciale bodem. Het deeg wordt namelijk met Duvel-biergist gemaakt. En we kunnen wel zeggen: dat smaakt heerlijk! Bovendien doen ze hier niet aan ‘standaard’ pizza’s, maar krijg je echt wat bijzonders.

 

Dutchies Abroad citytrip Gent Otomat
Dutchies Abroad citytrip Gent Pizza bij Otomat

 

Wil je een biertje doen in Gent? Dan kun je bij de Dulle Griet ongetwijfeld wel iets vinden wat je lekker vindt; ze verkopen namelijk maar liefst 500 verschillende soorten bier. En het leuke, al die biersoorten staan gewoon op de kaart, dus trek maar even een half uurtje uit als je ze allemaal wilt doornemen. Gelukkig staan ze wel op soort gesorteerd, dat maakt het vinden van een biertje een stuk gemakkelijker 🙂 

 

Dutchies Abroad citytrip Gent bier

 

We waren ze bijna vergeten, maar ik vond dat je Gent niet kon verlaten zonder de beroemde Gentse neuzen geproefd te hebben. Ik kocht een zakje in de ‘originele’ frambozensmaak bij een neuzenkraampje op de Groentenmarkt. Op en top toeristisch natuurlijk, maar ach. Helaas viel het superzoete snoepgoed bij ons allebei niet zo in de smaak; gewoon té zoet!

 

Dutchies Abroad citytrip Gent Gentse neuzen
Dutchies Abroad citytrip Gent Gentse neuzen in een zakje

 

We hebben ons prima vermaakt in Gent en zullen ook zeker nog een keertje teruggaan. Al is het maar omdat we nog lang niet alle hotspots van de stad gezien hebben. Ben jij wel eens in de Belgische stad geweest? Welke tips heb jij voor toekomstige citytrippers?

Delen:

17 reacties

  1. Wat een mooie blog! Vroeger als kind ben ik wel eens in Gent geweest. Leuk dat je het naar je zin hebt gehad. Ik krijg zo ook zin om er even tussenuit te gaan.

  2. Lijkt me een geweldige plaats voor een citytrip. Het is alweer jaren geleden dat ik in Gent ben geweest. Door dit artikel krijg ik erg veel zin om er weer eens heen te gaan.

  3. Mijn favoriete stad van België, en ik woon er dan nog ook nog eens mar op 30 km van. Ik ben dus nooit op zoek naar een plek voor overnachting, maar die tipi’s lijken wel leuk 🙂
    Leuke blogpost. Gent moet je vooral al kuierend ontdekken. Maar misschien nog 1 iets: zijn jullie ook in de crypte van de Sint-Baafs geweest? Voor mij een erg leuk stukje “verborgen Gent”…

  4. Fijn artikel boordevol leuke tips! Ik ben gek op Belgische steden, maar Gent heb ik nog nooit bezocht. Wellicht volgend jaar, en dan pak ik zeker deze blog erbij.

  5. Jaah Gent is echt een leuke stad. Lang geleden ooit een keer geweest. Die grafittie straat ziet er idd gaaf uit. Zet het gelijk op mijn lijstje want volgend in 2018 wil ik meer België gaan ontdekken.

  6. Als inwoner van deze Stad … heb ik met heel veel plezier jullie blog gelezen. Lijkt mij een aardig correcte weergave van de stad. Puik werk! (en uiteraard, steeds welkom tijdens een speciaal evenement of tijdens een sneeuwrijke winter).

    1. Hoi Ruben, bedankt voor je reactie! Tof dat onze ervaringen in de stad matchen met die van jou 🙂 We zijn zeker van plan om nog een keer naar Gent te reizen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen