De Plitvice meren: must see of vermijden?

De Plitvice meren in Kroatië, wie kent ze niet? Niet zo gek dat dit national park in het midden van Kroatië zo populair is, want het is gewoon een indrukwekkend gebied met al haar meren en watervallen. Maar het is ook een plek die onwijs druk is, zelfs buiten het hoogseizoen. Kortom: is het Plitvice Jezero national park de moeite waard? 

Halverwege oktober waren we een paar dagen in Kroatië. Omdat we nieuwsgierig waren naar de Plitvice meren, mocht een bezoek aan het national park voor ons niet ontbreken. Maar eenmaal in het park waren we geschokt door de enorme hoeveelheid bezoekers die het nationaal park bezoekt. 

Waarom is het national park Plitvice meren zo’n toeristische trekpleister?

Het Plitvice meren NP is het oudste en grootste national park van Kroatië. In het park vind je 16 grote en talloze kleinere meren en indrukwekkende watervallen die de meren aan elkaar verbinden. Het park staat bekend om haar turquoise water en beschikt bovendien over de hoogste waterval van Kroatië (78 meter hoog). Het totale nationale park bestrijkt bijna 300 kmen bestaat voor het grootste gedeelte uit bossen. In die bossen leven veel wilde dieren, onder andere wilde zwijnen, beren, wolven, herten en zelfs lynxen. In 1979 is het national park een UNESCO werelderfgoed geworden.

De eindeloze meren van Plitvice

 

Het unieke aan het Plitvice NP is zeker de hoeveelheid watervallen en meren bij elkaar. En het turquoise water maakt het tot een zeer fotogenieke locatie. Bovendien zijn de verschillende routes door het park goed aangegeven en niet erg moeilijk, waardoor ze voor vrijwel iedereen te doen zijn. Bovendien doet de organisatie van het NP er alles aan om het park aantrekkelijk te maken voor iedereen. Er zijn treintjes en boten waarmee je je sneller door het park kunt verplaatsen. Deze functionaliteiten zijn alleen beschikbaar als het weer het toelaat. En is het mooi? Wel, oordeel zelf:

Plitvice National park in de herfst

 

Plitvice lakes in de herfst

Prachtige watervallen in Plitvice NP

Plitvice lakes national park

De watervallen van de Plitvice meren

Plitvice meren: ja of nee?

Hoewel het national park ontzettend mooi is, zouden we nooit nóg een keer naar de Plitvice meren gaan. De drukte was ongekend (en dat half oktober!) en op de mooiste plekken was het dringen om een foto te maken. Omdat we ons hier totaal niet op hadden ingesteld, was het voor ons een behoorlijke tegenvaller. De Plitvice meren zijn een indrukwekkend stukje natuur, maar in het national park heb je eigenlijk geen moment het gevoel alsof je in de natuur bent. De drukte, boot en treintjes die je van A naar B brengen, rijen om foto’s te maken en niet te vergeten de entreeprijs, doen meer denken aan een pretpark dan aan een natuurgebied… 

De bootjes in Plitvice national park

 

Tegen twee uur was vooral Juul he-le-maal klaar met de drukte en de mensenmassa en zijn we weer weggegaan. Conclusie: ja, het is prachtig, maar vele bezoekers maken de ervaring toch een stuk minder bijzonder. 

Wat kost een kaartje voor Plitvice national park?

De ticketprijzen voor de Plitvice meren zijn afhankelijk van waneer je gaat. In de zomermaanden (juli en augustus) betaal je 250 Kroatische kuna voor een bezoek van één dag. Dat is omgerekend bijna 34 euro! Reis je buiten de zomermaanden, maar tussen 1 april en 31 oktober, betaal je 150 kuna (ruim 20 euro). Vanaf 31 oktober t/m 31 maart is de ticketprijs aanzienlijk lager (omgerekend iets meer dan 7 euro). Hou ook rekening met het parkeren van je auto, dat kost je 7 kuna per uur (bijna een euro). Er zijn kortingen voor studenten, neem wel je studentenkaart mee anders kun je gewoon de volle mep betalen. Kijk voor de actuele prijzen op de website.

Toch naar het National Park Plitvice Jezera?

Wil je toch? Snap ik 🙂 Met deze tips geniet je optimaal van je bezoek aan het park:

 1. Vermijd de zomermaanden als het even kan. Niet alleen is het mega druk, maar het kan ook ontzettend warm worden in dit deel van Kroatië. En in de meren mag je niet zwemmen! Dus even verkoeling zoeken is lastig.
 2. Kom vroeg. Het park opent om 8 uur en de parkeerplaats om 7 uur. Voor de meest authentieke belevenis kom je zo vroeg mogelijk naar het park. Het is dan nog rustiger en wie weet heb je het pad wel even helemaal voor jezelf! Ook komen de meeste bussen met groepen pas om 10 uur. 
 3. Start bij ingang 1. Veel mensen (en ook bussen met groepen) starten bij ingang 2, waardoor het daar een stuk drukker is. Bovendien is het mooiste gedeelte van het park bij ingang 1 en kun je daar dus optimaal van de rust genieten als je een beetje vroeg gaat.
 4. Neem een kaartje voor één dag. In de meeste gevallen is een kaartje voor één dag meer dan genoeg als je de Plitvice meren wilt bezoeken. De lager gelegen meren en watervallen zijn verreweg het spectaculairst en dat gedeelte kun je in twee uurtjes écht prima bekijken. 
 5. Gebruik de trein en boot. Hoe stom en toeristisch het misschien ook voelt, gebruik het treintje en de boot die bij de ticketprijs zit inbegrepen. Daarmee bespaar je namelijk flink wat tijd ten opzichte van als je moet lopen.
 6. Vergeet niet bovenlangs te lopen! In eerste instantie zul je langs de watervallen en de meren lopen, maar vergeet ook niet bovenlangs te lopen. Daar heb je het mooiste uitzicht over de pracht en praal die het park te bieden heeft. 
 7. Volg één van de hiking routes. Deze routes zijn goed aangegeven en je kunt precies inschatten hoe ver je wilt lopen en hoelang je in het park wilt zijn. Op de website van het nationaal park kun je alle routes van tevoren bekijken. Wij liepen route C. 

Waterfall plitvice lakes

 

De paden zijn 's ochtends vroeg nog leeg

De paden zijn ‘s ochtends vroeg nog redelijk leeg.

Ben jij wel eens in het National park Plitvice Jezero geweest? Of wil je er juist graag naartoe? Ik ben benieuwd. Deel je mening in de reacties!

Delen:

3 reacties

 1. Ik ben in september geweest, maar vond de drukte redelijk te doen. Het begin van het park stond vol mensen, maar toen we een wat langere route liepen (ook c) viel een grote groep mensen af en liepen we regelmatig met zijn tweeën. Beetje geluk denk ik, want af en toe voelt het inderdaad meer als een attractie dan een mooi natuurpark.

  1. Klopt, ik denk dat het in oktober weer wat drukker wordt vanwege de herfstkleuren… Maar inderdaad ook bij ons was het in het gedeelte van de ‘Upper lakes’ een stuk rustiger! Een verademing vonden we dat

 2. Ja, we zijn omdanks dat we wisten van de drukte 2 jaar gelrden geweest. Ik kan nauwelijks lopen, dus we mikten op t mooiste plekje. De grote waterval vlakbij de ingang. En omdat we toch geen tijd kwijt waren aan wandelen gingen we aan t eind v d middag. Nou, we hebben daar op t uitzichtpunt heerlijk rustig op n bankje gezeten, want iedereen was natuurlijk bezig aan n wandeling. Er vond ook nog intussen toevallig n trouwplechtigheid plaats. Die wisten natuurlijk ook dat ons moment n rustig moment was. Al met al vond ik t de moeite en t geld waard, ik had t toch niet willen missen.
  Zo doen we dat trouwens meestal, bezienswaardigheden aan t eind van de dag bezoeken. Omdat ik toch weinig tijd kwijt ben aan verkennen, alleen op n mooie plek zitten genieten. Dan is t minder druk of helemaal niet druk meer en vaak ook nog n parkeeerplek vooraan, omdat de vroegsten al naar huis zijn!
  Overigens, t was begin september dat we in Kroatië waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen