Onze reis #5: familie op bezoek & snel reizen

We zijn in Maleisië! Na bijna drie maanden in Nepal waren we ook wel weer toe aan een ander land. Jammer genoeg eindigde onze trip in Nepal niet zo positief als de rest van onze tijd in het land is geweest, zoals we ook al noemden in onze vorige journal. Ik zal even kort uitleggen wat er is gebeurd, voordat ik verder vertel over onze nieuwe avonturen in Maleisië.

Iedereen weet dat vertraagde vluchten, bussen, treinen en problemen op de weg er gewoon bijhoren als je reist. Het is gewoon part of the deal, toch? Wij vinden in ieder geval van wel, maar bij Nepal Air maken ze het wel heel erg bont. Toen we wilden inchecken voor onze vlucht naar Maleisië, vertelde de baliemedewerker doodleuk dat onze vlucht gecanceld was. En het is vooral de reden waarom die ons nog steeds verbaast… De Nepalese president was namelijk rond 11 uur ‘s ochtends met ‘ons’ vliegtuig vertrokken voor een staatsbezoek aan China. Niet héél gek dat ze niet zo populair is onder de Nepalese bevolking, toch?

Deze vreemde situatie leverde bij ons een paar vragen op:

  1. Waarom is er geen vliegtuig beschikbaar voor dit soort staatsbezoeken? Ik neem toch aan dat het geen last minute beslissing was om naar China te gaan.
  2. Waarom is het oké om een volledig volgeboekt passagiersvliegtuig te nemen?
  3. Waarom heeft niemand ons iets verteld? We moesten er om half 7 ‘s avonds op het vliegveld achterkomen dat ‘ons’ vliegtuig al om 11 uur ‘s ochtends was vertrokken…

Na een tijdje bracht het personeel ons naar een hotel vlakbij het vliegveld, waar we de mogelijkheid zouden hebben om een gesprek te hebben met iemand van het kantoor. Wat, surprise surprise, nooit is gebeurd. Dus, mocht je ooit in de verleiding komen om te vliegen met Nepal Air heb ik één advies voor je: doe het niet!

Een nieuwe start in Maleisië

Pfew, zo ik heb m’n hart ook weer kunnen luchten, dus laten we verder gaan met iets positiefs: mijn moeder en zusje die op bezoek kwamen in Maleisië! Samen hebben we ongeveer anderhalve week door Maleisië gereisd, maar omdat we zo veel verschillende dingen gedaan hebben, voelde het veel langer.

We huurden een auto op het vliegveld van Kuala Lumpur om naar de Cameron Highlands te reizen. Natuurlijk, je kunt er ook komen met een bus, maar met z’n vieren is het een stuk gemakkelijker, sneller én comfortabeler om met eigen vervoer te gaan. Bovendien kun je zo veel makkelijker het gebied verkennen. Een auto huren in Maleisië is trouwens niet zo goedkoop als je misschien zou verwachten. Wij betaalden €102 voor 5 dagen voor een kleine auto via Rentalcars.

Autorijden in Maleisië verschilt niet veel van autorijden in Europa (behalve dat het stuur aan de verkeerde kant zit 😉 ). De wegen zijn goed, mensen houden zich over het algemeen aan de regels en er zijn overal borden die je de weg wijzen. Kortom onze reis naar de Cameron Highlands was heerlijk! Ook omdat het in de groene hooglanden een beetje koeler is dan in Kuala Lumpur.

Onze reis in Maleisië

De prachtige groene hooglanden van Maleisië

Op naar Borneo

We bleven één nacht in Ipoh en drie nachten in de Cameron Highlands. Waarvan we in de laatste nacht om drie uur op moesten staan om onze vlucht naar Borneo te halen. Een dag eerder kregen we de melding dat onze vlucht in plaats van om drie uur ‘s middags om half 11 zou vertrekken… En met een reistijd van vier uur, spits in Kuala Lumpur én op tijd op het vliegveld willen zijn, betekende dat een vroegertje! Maar goed, de vlucht was tenminste niet gecanceld, dus geen reden tot klagen. Bovendien stond een bezoek aan Borneo op de planning, waar we héél graag naartoe wilden!

Maleisisch Borneo wordt ook wel Oost Maleisië genoemd, maar ligt toch nog op minstens twee uur vliegen vanaf Kuala Lumpur. Het leven op Maleisisch Borneo is ietsje simpeler dan het leven in de steden van het Maleisisch schiereiland. Maar het is een geweldige reisbestemming. Omdat Juul en ik allebei een jaartje ouder zijn geworden in maart, had mijn moeder nog een cadeautje voor ons: een nachtje op Turtle Island! Als je ooit de mogelijkheid hebt om deze plek te bezoeken, doe het dan alsjeblieft! Het is er geweldig.

Maleisië 2 Dutchies Abroad

Na drie maanden op wereldreis, is Turtle Island ons eerste eiland!

Magische momenten op Turtle Island

Vanaf het moment dat we aankwamen op Turtle Island vanaf Sandakan, voelden we dat we op een speciale plek waren. Er mogen per nacht maar vijftig mensen overnachten op dit kleine eilandje. Hierdoor is het er super rustig en hangt er een relaxt sfeertje. Het eiland heet officieel Selingan Island, maar wordt vaak Turtle Island genoemd vanwege de vele schildpadden die hier al jaren komen om hun eieren te leggen.

Turtle Island, Sandakan, Borneo

Je kunt het eiland alleen bezoeken als onderdeel van een eco-tour. Dit is om te zorgen dat het aantal mensen op het eiland beperkt blijft en de schildpadden in alle rust hun eieren kunnen leggen. Als ze eenmaal een keer geschrokken zijn, zullen ze namelijk nooit meer terugkeren op die plek. Het turtle conservation program op het eiland is de langstlopende ter wereld!

We hebben gezien hoe een schildpad haar eieren legde en hoe de schildpadjes die nét uit het ei kwamen hun weg vonden naar de zee. Iets wat zo mooi is om te zien! Als je interesse hebt om Turtle Island te bezoeken, zorg dan dat je er vroeg bij bent. Ook kun je het beste bij de organisatie zelf boeken. Het kost je 485,55 Maleisische Ringgit per persoon (ongeveer €104,50), inclusief boottransfer, toeristenbelasting, overnachting, maaltijden (lunch, diner en ontbijt) en alle activiteiten. Op het eiland betaal je nog eens 60 MYR (bijna €13) per persoon ter behoud van het eiland en het programma.


De jungle in

Ben je echt op Borneo geweest als je de jungle niet in bent geweest? Nee, toch? Dat vinden wij in ieder geval 🙂 Ons bezoek aan de Kinabatangan rivier was ook zeker een highlight van onze reis naar Borneo. Tijdens de riviercruises en jungle walks hebben we zo veel wildlife gespot. Van neusapen, makaken, krokodillen en tal van vogelsoorten tot enorme hagedissen, uilen en zelfs een orang oetan met haar baby.


We verbleven bij Sukau River Homestay, een geweldige accomodatie waar je ook direct je jungletochten kunt boeken. De accomodatie zelf is basic, maar de gastvrijheid van Maria en haar familie maakt dat zeker goed. Als je wilt boeken, let dan goed op! Er is nóg een Sukau River Homestay aan de Kinabatangan rivier. Je kunt het beste gewoon een mailtje sturen naar mariaamit78@gmail.com of een berichtje sturen via Facebook.

De Kinabatangan van boven
Zonsondergang op de kinabatangan rivier

Je kunt hier prachtige zonsondergangen bewonderen

Na deze intensieve dagen in de jungle, was het alweer tijd om mijn moeder en zusje uit te zwaaien en door te reizen naar Borneo’s hoofdstad Kota Kinabalu. Waar we behoorlijk spontaan besloten om voor een weekendje een compleet ander land te bezoeken…

Maar daarover meer in de volgende journal!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen