Wereldreis voorbereiden: wat doe je met je huis?

Het is natuurlijk super leuk om na te denken over de bestemmingen die je tijdens je reis wilt bezoeken of in welke volgorde je die landen wilt gaan bezoeken, maar er komen ook behoorlijk wat praktische zaken kijken bij het voorbereiden van je wereldreis. Eén van de eerste dingen is: wat doe je met je huis als je op reis gaat?

Als je voor langere tijd je huis achterlaat, wil je er waarschijnlijk liever geen kosten aan hebben. Dat geld kun je namelijk prima tijdens je reis gebruiken. Wat je met je huis doet als je voor lange tijd in het buitenland bent, hangt af van een aantal verschillende dingen. Allereerst of je een koophuis hebt of in een huurwoning woont en ook voor hoelang je op op reis gaat.

Wat doe je met je huurwoning als je op wereldreis gaat?

Heb je een huurwoning, dan heb je grofweg twee keuzes: je huur opzeggen of iemand vinden die voor de tijd dat jij wegbent, in je huis wil wonen. Waar je voor kiest, is natuurlijk persoonlijk. Verhuur je je huis aan iemand onder, dan kan het zijn dat diegene zijn/haar huur opzegt terwijl je nog onderweg bent. Op zo’n moment moet je natuurlijk weer zelf de huur ophoesten en misschien zelfs een nieuwe huurder zoeken, terwijl je ergens aan de andere kant van de wereld zit. Maar als je een fijn huis hebt, waar je jezelf ook na je reis nog met veel plezier ziet wonen, dan is verhuren waarschijnlijk toch de meest aantrekkelijke optie. Zeg je je huur op? Dan moet je als je terugbent in Nederland op zoek gaan naar een nieuwe woning. Die zoektocht kun je natuurlijk ook al tijdens je reis beginnen.

Hou er wel rekening mee dat woning onderverhuren niet altijd mag!

Wat doe je met je koopwoning als je op wereldreis gaat?

Met een koophuis heb je eigenlijk dezelfde opties als dat je dat met een huurhuis hebt: houden en verhuren of verkopen. Maar de gevolgen zijn vaak wel iets groter. Wil je als je terugkomt van je reis nog in je huis blijven wonen? Dan zul je het in de tussentijd moeten verhuren. Dat kan via via of via een makelaar of verhuurbedrijf. Verhuur je je huis aan kennissen of via via, dan moet je zelf een nieuwe huurder zoeken op het moment dat de eerste huurder besluit ergens anders te gaan wonen. Verhuur je je huis via een makelaar of verhuurbedrijf, dan regelen zij dat er een nieuwe huurder komt. Maar hier hangt natuurlijk een prijskaartje aan.

Wat kost een verhuurmakelaar?

De kosten hiervan lopen natuurlijk uiteen. Maar vaak betaal je bemiddelingskosten per huurder. Dus elke huurder die de verhuurmakelaar voor je vindt, kost je een vast bedrag (vaak iets meer dan één maand huur). Wil je daarnaast ook dat je niet hoeft om te kijken naar het beheer van je woning? Dan worden daar beheerskosten voor gerekend (rond de 10% van een jaar huur). Op het moment dat er geen huurder in je huis zit, moet je uiteraard wel zelf je hypotheek betalen en betaal je dus ook opnieuw bemiddelingskosten als er een nieuwe huurder gevonden wordt.

Verhuur vs verkoop

Wij hebben een koophuis en zijn de afgelopen tijd druk bezig geweest met de voors en tegens van verhuren en verkopen tegen elkaar af te zetten. Hieronder de voor- en nadelen op een rijtje:

VoordelenNadelen
Verhuur  – Je houdt je huis
– Je profiteert(eventueel) van de stijgende huizenprijzen
 – De kosten kunnen hoog oplopen, zeker als er geen huurder in je huis zit
– Het kan lastig zijn om de huurder weer uit je huis te krijgen als je geen duidelijke afspraken maakt
Verkoop – Je hebt geen kosten terwijl je op reis bent
– Je weet wat je nu kunt krijgen voor je huis (wat de huizenprijzen doen als je weer terugbent, is afwachten)
 – Je hebt geen huis als je terugkomt
– Als je na je reis een nieuw huis wilt kopen, kan de huizenmarkt compleet anders zijn
– Je zult al je spullen moeten verkopen en/of opslaan

Een ander punt van aandacht is je hypotheekverstrekker. In de meeste hypotheekaktes staat vermeld dat je je huis niet zonder toestemming van de hypotheekverstrekker mag verhuren. Als je een makelaar of verhuurbedrijf inhuurt, zullen ze dit waarschijnlijk ook tegen je zeggen.

Check dus zeker even hoe dat bij jouw hypotheekverstrekker zit. Of je daarna toch je huis wilt verhuren, is natuurlijk aan jou. Veel mensen laten zich er niet door tegenhouden, maar het is goed om te weten wat officieel wel en niet mag.

Verkopen of verhuren, wat doen wij?

We wilden ons huis eerst verhuren, maar na een gesprek met een verhuurmakelaar kwamen we er achter dat er best wat bij komt kijken. Bovendien kunnen de kosten behoorlijk oplopen, zeker als we langer wegblijven en er meerdere huurders gevonden moeten worden. Hoe langer we erover nadachten, hoe logischer het voor ons was om ons huis te koop te zetten. De markt is nu goed voor een appartement zoals dat van ons en het is maar afwachten wat de huizenmarkt doet op het moment dat we terug zijn. Bovendien is verkopen voor ons de enige manier waarop we zeker weten dat we geen kosten aan het huis gaan hebben als we op reis zijn. Een andere belangrijke overweging voor ons was dat we na onze wereldreis, sowieso niet nog jaren in dit huis wilden blijven wonen. Zo konden we de knoop uiteindelijk nog redelijk eenvoudig doorhakken!

Ben jij wel eens voor lange tijd op reis geweest? Wat heb je toen met je huis gedaan?

Delen:

7 reacties

 1. Wat leuk om te lezen! Wel een hele stap om je huis te verkopen, maar ik kan me jullie overwegingen goed voorstellen. Wij gaan in mei voor een half jaar weg en kunnen ons huurhuis gelukkig voor die periode onderverhuren aan een collega van mijn vriend. Hele opluchting! 🙂

 2. Spannend dat jullie je huis gaat verkopen!

  De eerste keer dat ik lang weg ging, deed ik m’n kamer in onderhuur. Zelf geregeld en dat ging gelukkig prima. De tweede keer dat ik lang weg ging, heb ik mijn huur opgezegd. Ook dat pakte goed uit.

  Nu heb ik een koophuis. Ik denk dat ik dat zou verhuren.

 3. Hou er erg in dat een koopwoning niet altijd onderverhuurd mag worden. Bij ons staat er een clausule in die het verbiedt. Dat kan je natuurlijk negeren en dus een risico lopen of je moet je huis verkopen. Ik zou het in elk geval verkopen,er komt wel weer iets nieuws 🙂

 4. Ik zou hetzelfde als Elisa reageren, niet elk koophuis mag je zomaar onderverhuren. Het hangt af van het type hypotheek wat je hebt. Ik weet eigenlijk niet of het bij ons mag, nooit naar gekeken. De lasten van je huis betalen terwijl je lang reist is wel een heel budget om steeds weer op te hoesten. Anderzijds lijkt het met ook gek om geen huis meer te hebben als je terug komt van je reis…

 5. Ik heb mij ook verdiept in de kwestie kopen of verhuren, maar dan met een potentiële verhuizing naar België in het vooruitzicht. Mij lijkt ook dat er aan huren veel risico’s kleven. De huurbescherming is heel uitgebreid, je moet goedkeuring vragen voor je hypotheek en je blijft verantwoordelijk voor dingen die stuk gaan of extra kosten. Ik neig dus ook naar verkopen als het zover komt. Ik vind het in ieder geval dapper dat jullie de keuze al hebben gemaakt!

  1. Ja, de hypotheekverstrekkers zijn niet zo happig op het verhuren van een woning, zeker niet als je naar het buitenland gaat als eigenaar. De kosten voor het verhuren kunnen behoorlijk oplopen, vandaar onze overweging 🙂 Ik ben benieuwd hoe het voor jou uitpakt. Wanneer zou je eventueel willen verhuizen?

 6. Toen ik op wereldreis ging, had ik het geluk dat ik al mensen had gevonden die zo lang in mijn woning wilde wonen tot ik terug kwam. Het is interessant om je woning onder te verhuren wanneer je je daar goed bij voelt. Een goed contract opstellen is overigens wel een must!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen