Je vaccinaties zijn een belangrijk onderdeel van je reisvoorbereiding. Iets waar geen echt vaccin voor is, maar wat de gemoederen toch flink bezighoudt, is de vraag hoe je jezelf beschermt tegen malaria. En terecht, want naast dat malaria verdomd vervelend is, kan het ook nog eens levensgevaarlijk zijn.
First of all: ik ben een buitensportinstructeur en social worker met reiservaring, geen huisarts. Ik raad je zeker aan om naast de research die je aan het doen bent, ook altijd langs de GGD of een vaccinatiebureau te gaan voor specifiek advies voor jouw reis. Het is een veel voorkomende vraag voor mensen die op reis gaan en er wordt veel over gespeculeerd: wel of geen malariapillen nemen? Voordat je beslist of je wel of niet aan een malariakuur begint, is het verstandig om te weten wat malaria is, wat de risico’s zijn en welke eventuele alternatieven voor malariapillen je hebt.
Wat is malaria?
Malaria is een infectieziekte die je kan krijgen door de Plasmodium parasiet. Deze komt in je bloed terecht door een steek van een mug die met deze parasiet besmet is. Malaria zelf is niet besmettelijk, je kunt het dan ook niet krijgen van een reisgenoot die door een malariamug geprikt is. Het risico op de ziekte is het grootst als je landen in Azië, Afrika of Zuid-Amerika bezoekt, maar het is ook erg afhankelijk van naar welk gebied je gaat. Er zijn verschillende soorten malaria, van de ene soort word je zieker dan van de andere. Ze zijn allemaal hartstikke vervelend, maar malaria tropica is ook echt levensgevaarlijk. De algemene klachten die op malaria kunnen duiden zijn vergelijkbaar met de griep:
- Koorts(pieken)
- Koude rillingen
- Rugpijn
- Spierpijn
- Hoofdpijn
- Diarree
- Misselijkheid/overgeven
De tijd tussen besmetting en ziek worden is meestal 7 tot 14 dagen, afhankelijk van het soort malaria. Soms kan het wel enkele weken tot maanden duren voordat je ziek wordt. Krijg je bovenstaande klachten binnen 4 maanden nadat je in een gebied met risico op malaria bent geweest? Vertel je huisarts dan altijd over je reis en waar je precies geweest bent!
Wat kan je zelf doen?
Zelf kan je ook een hoop doen om jezelf tegen malaria (en jeuk van gewone muggenbulten) te beschermen:
- Draag ’s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends vroeg zo veel mogelijk bedekkende kleding en stop je broekspijpen in je sokken
- Smeer je zo goed mogelijk in met een antimuggenmiddel met een zo hoog mogelijke concentratie DEET (minimaal 25%)
- Slaap ’s nachts onder een (geïmpregneerde) klamboe
- Zet je airco of ventilator aan, muggen komen op warmte af
- Draag lichte kleuren, donkere kleuren stralen meer warmte uit
- Draag wijde kleding; muggen prikken gemakkelijk door dunne kleding heen. Hoe ruimer je kleding zit, hoe lastiger het is om in de buurt van je huid te komen
- Gebruik geen parfum, geurende deodorant of aftershave
Malariakuur: zin of onzin?
Je hoort veel verschillende meningen over het wel of niet nemen van een malariakuur. We horen vaak dat mensen het te duur vinden of bang zijn voor de bijwerkingen. Veel mensen vragen zich ook af of het wel gezond is om zo’n lange kuur te slikken. Daarnaast bestaan er ook behoorlijk wat fabeltjes over malaria. In Thailand bijvoorbeeld, lachen ze zich rot om al die toeristen en hun malariakuren. Volgens de locals is het allemaal overdreven en moet je gewoon opletten en de juiste maatregelen nemen in de risicovolle gebieden. Via Google zijn genoeg kaarten te vinden van alle risicogebieden ter wereld, dus doe ook zeker zelf je research vooraf. Ga daarnaast ook altijd langs de GGD of een vaccinatiebureau, daar zitten de mensen die er voor in de schoolbanken hebben gezeten en je kunnen adviseren aan de hand van je reisplannen. Een noodbehandeling is misschien wel een goed alternatief voor een lange malariakuur, hier kan je ook altijd naar informeren.
Lees meer over:
Noodbehandeling
Sinds 2017 heeft het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering) een nieuw malariaprotocol. Voor gebieden waar het risico op malaria gemiddeld is, wordt lang niet altijd meer een preventieve kuur aangeraden. Een noodbehandeling wordt steeds vaker voorgeschreven. Deze kun je innemen als je toch besmet bent of last van symptomen hebt maar niet in staat bent om snel naar een arts of ziekenhuis te gaan. Per land of gebied in Azië of Zuid-Amerika kan het alsnog zo zijn dat je geadviseerd wordt vooraf wél een malariakuur te nemen. Dit protocol geldt niet voor Afrika.

Ben jij wel eens in een malariagebied geweest? Wat deed je om infectie te voorkomen?
[bsc_separator style=”solid” height=”2″]
Bronnen: RIVM, GGD Reisvaccinaties, Dokterdokter, LCR
8 reacties
Goed dat je deze tipe geeft EN ook doorverwijst naar de experts. Ik nam altijd een kuur mee zoals dat ‘vroeger’ werd aangeraden. Ik heb nu het gevoel dat er nauwkeuriger bekend is waar de risicogebieden zijn er je een gerichter advies krijgt. Dan neem je de medicatie niet voor niets. Vaak hebben ze toch ook vervelende bijwerkingen.
Ja klopt! Er is echt een hoop verbeterd, maar helaas denken sommige mensen dat ze bij de GGD nog steeds ‘zo maar’ malariapillen voorschrijven. Adviezen kun je altijd naast je neerleggen, maar het is wel belangrijk om in ieder geval te vragen wat verstandig is!
Wat blijf dit toch iets lastigs. Elke keer weer twijfel ik, maar heb het tot nu toe wel steeds gedaan. Gelukkig geen bijwerkingen gehad, dus zou het een volgende keer wel weer doen denk ik.
Ja het is een lastig onderwerp, maar ik heb al zo vaak verhalen van ernstige bijwerkingen gehoord. Aan de andere kant, het gaat wel om je leven! Wat dat betreft is het goed dat er nu een noodbehandeling is, dan hoef je als je naar bepaalde bestemmingen gaat in ieder geval niet meer preventief aan de malariapillen!
Goed dat jullie hier aandacht aan besteden. Ik heb twee keer malariatabletten geslikt. De eerste keer had ik helaas last van de bijwerkingen en daarom stond ik er de tweede keer ook niet om te springen. Maar ja…in Afrika heb je weinig keus. Gelukkig had ik de tweede keer geen last van bijwerkingen. Gelukkig is het protocol wel veranderd zodat je niet zomaar die troep hoeft te slikken.
Oh nee ik snap dat je er dan helemaal niet op zit te wachten. Lijkt me een lastige keuze. Fijn dat het de tweede keer wel meeviel met de bijwerkingen!
Wat een handig overzicht! Ik blijf het toch altijd spannend vinden met Malaria. Gelukkig heb ik nog nooit pillen hoeven slikken en ik ben wel heel blij dat er nu voor de meeste gebieden in ZO-Azie een noodbehandeling wordt meegegeven ipv preventief slikken. Heel goed trouwens dat je zelf tips geeft, maar ook doorverwijst naar de experts :). Ik vind het zelf ook altijd prettig om advies te krijgen bij een reizigersadviseur.
Wel fijn dat er niet meer ‘onnodig’ pillen worden voorgeschreven want niet iedereen kan er even goed tegen. Ik heb ze lang geleden voor Nepal geslikt, maar verder volgens mij voor geen enkel ander Aziatisch land waar ik geweest ben. Ik heb in Bangkok gewoond en toen ik van daaruit naar Laos en Myanmar ging heb ik het niet eens meer gecheckt. Maar goed, te laks is natuurlijk ook niet goed.
Voor Senegal heb ik destijds Malarone gebruikt, daar kon ik beter tegen dan tegen enkele andere malariatabletten.