Voorkom stress in Guyana: 5 leermomenten!

Toen ik in 2013 in Suriname op bezoek was bij goede vriendinnen van me, besloten we redelijk impulsief om naar buurland Guyana te gaan. Het doel? De indrukwekkende Kaieteur watervallen zien. We hadden weinig voorbereidingstijd en het zou wel goed komen… Dat kwam het uiteindelijk ook wel, na enkele hindernissen. Van plan om naar Guyana te gaan? Hier een paar tips om onze onnodige stress en frustratie te voorkomen!

Regel je visum voordat je naar Guyana vertrekt

Zorg dat je voor vertrek alles al hebt geregeld qua benodigde visa, ook voor je terugreis of volgende bestemming. Nu is dit zelfs een vereiste om Guyana in te mogen. Wij gingen heel impulsief een paar dagen vanuit Suriname naar Guyana om de Kaieteur watervallen te bezoeken en dachten dit wel “even” bij aankomst in Springland te kunnen doen… Guess not, hiervoor moesten we naar de Surinaamse ambassade in Georgetown. De ambassades hebben nogal riante werktijden. Dus toen we op de dag van aankomst wat laat bij de Surinaamse ambassade aankwamen, was deze al dicht. Aangezien het vrijdag was en we maandagochtend weer met de boot terug wilden naar Suriname, werd dit een vrij onmogelijke opgave.

Update: een visum is voor Nederlanders die naar Guyana gaan niet meer nodig. Check hier alle informatie.

Moet je toch langs de ambassade? Get dressed

Als je toch langs de ambassade moet, zorg ervoor dat je naast je slippers en korte broek, ook een lange broek en dichte schoenen bij je hebt. Met slippers, korte broek en blote schouders mag je de ambassade gewoon niet in. Dit kan knap lastig zijn als je ze echt nodig hebt!

Gevoelig voor wagenziekte? Prepare yourself!

Verkeersregels en maximumsnelheden doen ze niet aan in Guyana. Bij aankomst in Springland stonden er taxibusjes klaar, waarvan het bij sommige leek of ze een make-over in Pimp my ride hadden gehad. Die dingen zijn nog snel ook, en daar maken ze gebruik van! Remmen lijken ze niet zo gek op te zijn, want zelden gingen ze van hun gas af. Wanneer ze een paard en wagen of een langzamere auto benaderden, werd er even getoeterd, en amper voordat een ander de tijd had om hier ook maar op te reageren werd er al met volle snelheid omheen gestuurd. Hetzelfde geldt voor kruispunten, gewoon toeteren dat je eraan komt en dan komt het wel goed. Dus ben je gevoelig voor wagenziekte? Neem je medicijnen maar in als M&M’s en zorg voor in ieder geval een plekje naast de bestuurder en een zakje bij de hand.

Guyana - taxibus
De taxibusjes in Guyana: Mario Kart is er niks bij!

De Kaieteur watervallen

Als je in Guyana bent, is de kans groot dat de Kaieteur watervallen op je lijstje staan. Zorg dat je dit van tevoren boekt en vergelijk verschillende aanbieders ook vooral met elkaar. De prijzen kunnen onderling nogal verschillen, en niet alle partijen zijn even betrouwbaar. Wij hadden niks geboekt door ons impulsieve bezoek, waardoor het er, na eindeloos veel telefoontjes en bezoekjes aan sketchy kantoortjes, lang naar uitzag dat onze trip naar Guyana niet meer zou zijn dan een weekendje Georgetown. En we zouden niet eerder dan dinsdag het land uitkomen vanwege het gedoe met de Surinaamse visa. Uiteindelijk hadden we mazzel en kon er bij een aanbieder last-minute nog iets geregeld worden. Zó last-minute dat we een klein half uur hadden om op het vliegveld te komen, terwijl de reistijd naar het vliegveld al 20 minuten was. In die tijd moesten we ook het bedrag nog pinnen en langs ons hostel. Er werd meteen een taxi voor ons gebeld en gezegd dat er haast bij was. Dan is het in ene vet relaxed dat verkeersregels niks voorstellen daar!

Guyana - Kaieteur waterval
Ondanks dat het een toeristische trekpleister bleek, bleef de inspanning de moeite waard; dat ding is gewoon indrukwekkend

Veiligheid op straat

Informeer van tevoren waar het wel en niet verstandig is om naartoe te gaan. Er heerst veel armoede in Georgetown, wat ook goed te zien is aan het straatbeeld. Je ziet veel daklozen en het is ook niet ongebruikelijk om openlijk met een wapen over straat te lopen. Door de eigenaar van ons hostel werden we gewaarschuwd voor bepaalde wijken, met name ‘s avonds werd ons afgeraden om eropuit te gaan. Dit hebben we zelf ook ervaren toen we overdag langs een lokale markt liepen. We trokken als “rijke” westerlingen veel aandacht en werden constant in de gaten gehouden. Het contrast tussen ons en de lokale bevolking was ook schrijnend groot, waardoor we ons er naast niet veilig, ook ongemakkelijk voelden.

Guyana - lokale markt
De lokale markt
Guyana - daklozen
Het schrijnende straatbeeld van veel daklozen
Guyana - straatbeeld
Straatvervuiling is meer regel dan uitzondering in veel woonwijken

Uiteindelijk is het wel gelukt om op maandag weer naar Suriname te vertrekken. Regels kunnen fijn zijn, maar het ontbreken ervan of geen strenge controle erop kan ook zo zo’n voordelen hebben :-). Al blijft hier natuurlijk altijd een risico aanzitten waar je zelf verantwoordelijk voor bent.

Wat is voor jou een goede leerschool geweest op reis?

Delen:

16 reacties

 1. Spontane acties op reis zijn leuk, maar soms minder praktisch.. zo blijkt maar weer. Als ik het goed begrijp hadden jullie dus geen visum toen jullie er waren?

  1. Ja het was een goede leerschool! We hadden geen visum om Suriname weer in te gaan na ons bezoek naar Guyana, voor Guyana zelf was een visum niet nodig. Nu kom je Guyana niet meer in zonder visum en/of tickets voor je volgende bestemming.

 2. En nog een laatste tip: pas op met gammele bruggen, zodat je er niet (net als mijn vader) doorheen zakt en boven de hongerige krokodillen bungelt.
  Overigens heb ik behalve mijn vader en jou nooit gehoord dat iemand anders er naartoe ging.

  1. We zijn op twee andere Nederlanders na ook geen andere toeristen tegengekomen. Alleen richting de watervallen komen ze dan allemaal in ene bij elkaar

 3. Bijzondere bestemming! Zeker spannend als er gebieden zijn die door lokale mensen worden afgeraden om te komen…suriname lijkt me trouwens ook een hele mooie bestemming!

 4. Bijzonder om het toch zo mee te maken. Mijn leerschool. Kort en krachtig! Ik ging in de avond met een medereiziger in Livingsstone uit met een aantal gasten van de rafting. Sfeer werd na een uurtje heel grimmig. Ook de alcohol speelde er een grote rol in. Toen we naar hostel terug gingen leek het net een film waar elk moment een schietpartij uit kon breken. En later hoorde we ook dat er een avond klok was en dat het mega gevaarlijk was om in de avond naar buiten te gaan zonder goede begeleiding. Oeps.

 5. Wat tof zeg! En wat een stress om een half uur van te voren te horen te krijgen dat de trip doorgaat en dan naar het vliegtuig te racen. Gelukkig waren de watervallen het wel waard!

 6. Oei, dus je moet dus veel voorbereiden! Mijn leerschool toen ik een paar maanden in Italië was me erin berusten dat dingen toch niet geregeld worden en dat je voor niets in de rij staat. Als je die instelling hebt kan je wat beter met de bureaucratie omgaan 🙂

 7. Wat gaaf dat jullie naar Guyana zijn geweest! Toen ik in Suriname woonde stond het ook hoog op m’n lijst, maar het kwam er uiteindelijk nooit van. Als ik een keer terug ga toch maar zorgen dat ik deze reis inplan als ik het zo lees en zie! 🙂

 8. Kan iemand goede informatie verstrekken waar je veilig kunt logeren als je aankomt in Springland . Hoever het van de luchthaven is ? Hoe je er veilig komt en hoe je van Springland naar Nickerie (Suriname ) komt.

 9. Wij gaan in november hier naartoe en volgens de website van de ambassade heb je als houder van een Nederlands paspoort helemaal geen visum nodig als je minder dan 90 dagen blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen