Wat neem je mee op hike? Alsjeblieft: een paklijst!

Alles wat je mee wilt nemen tijdens het hiken moet je zelf in je rugzak dragen. Je wilt die zo licht mogelijk houden, maar tegelijkertijd nergens aan misgrijpen. Wat heb je nou echt nodig? Dit hangt voor een groot deel af van het soort hike dat je gaat doen. Maar om je zo goed mogelijk op weg te helpen, hebben we een paklijst voor een wandelvakantie of hike voor je gemaakt!

First things first: de basisbenodigdheden!

Voordat je überhaupt iets in kan pakken, heb je een rugzak nodig. Wat voor rugzak je nodig hebt en hoe groot die moet zijn hangt volledig af van wat voor hike je gaat doen, hoe lang je op pad gaat en in wat voor omstandigheden je gaat hiken. Onderschat het belang van een comfortabele rugzak niet!

Naast een geschikte rugzak, wil je ook geschikte schoenen aan je voeten hebben. Wat geschikte schoenen zijn hangt o.a. af van het terrein waar je gaat hiken, maar is voor een groot deel ook eigen voorkeur. De beste manier om dit uit te vinden is door simpelweg naar een buitensportwinkel met een ruim assortiment te gaan, verschillende schoenen te passen en veel testrondjes te lopen. Vaak voel je bij het aantrekken al direct of iets comfortabel zit of niet, wat al een veelzeggend signaal is.

Paklijst wandelvakantie

Wat voor kleding neem je mee?

Ga je een dagwandeling maken? Check buienradar en je weet wat je aan moet trekken en eventueel extra mee moet nemen. Als je langer op pad gaat kan je het beste wat meer een slag om de arm houden en wat extra’s meenemen. Zoek je de hoogte op en ga je de bergen in, dan wil je gewoon rekening houden met alle soorten weer: warm, koud, nat en droog. Het weer kan in de bergen snel en onverwachts omslaan. In dat geval wil je hier ook snel op in kunnen spelen, en je niet compleet om te hoeven kleden. Werk daarom met laagjes. Bijvoorbeeld een t-shirt of thermoshirt, een vest dat je hier makkelijk overheen aan kan trekken en een regenjas die daar nog eens over aan kan als je te maken krijgt met nattigheid.

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding

Een kledingstuk om extra bij stil te staan zijn je sokken; ze kunnen je hike maken of breken! Sokken hebben meerdere functies: zweet afvoeren, kleine onvolkomenheden in de pasvorm van je schoen opvangen, demping en je voeten warm houden wanneer het koud is. Wanneer één van de eerste drie functies niet goed gebeurt, is de kans groot dat je binnen no-time blaren op je voeten hebt… Dat gaat al snel ten koste van je plezier! Zorg altijd voor voldoende sokken in je tas, je wilt elke dag schone sokken aan. Die ademen en kunnen het zweet goed afvoeren. Sokken waar je al een dag op gelopen heb ademen niet meer voldoende en voeren het zweet niet meer goed af, waardoor je voeten klam worden met een groot risico op blaren. Zelf heb ik altijd minstens drie paar mee: één paar aan en twee in m’n tas. Mochten je sokken nat worden om wat voor reden dan ook, heb je altijd een setje om zo snel mogelijk te wisselen. Als het even kan spoel ik m’n sokken aan het einde van de dag uit en probeer ze ‘s nachts of overdag te drogen door ze tijdens het lopen aan m’n rugzak te hangen.

Paklijst wandelvakantie - slecht weer bestaat niet
Slecht weer bestaat niet!

Brandstof: je eten en drinken!

Eten is belangrijk, zeker bij zwaardere of langere hikes. Het gaat er dan niet zo zeer om hoeveel je per keer eet, maar vooral om je lichaam constant van energie te blijven voorzien. Als je grote hoeveelheden eet tijdens een pauze, heeft je lichaam veel te verteren in één keer. Je loopt dan met een volle buik en een deel van je energie gaat in het verwerken van je eten zitten, terwijl je benen die energie ook goed kunnen gebruiken. Wil je een paar boterhammen eten? Neem hier dan lekker de tijd voor (indien mogelijk) en/of doe dit op een gedeelte waar de route makkelijk(er) is. Nootjes of iets anders wat je gemakkelijk tijdens het lopen vanuit je broekzak kunt eten is ideaal! Of dit een (grote) rol speelt hangt wel van het niveau van je hike af.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor drinken. Water drinken is belangrijk, zeker wanneer het warm is en je veel zweet, dit moet constant aangevuld worden. Een goede indicator hiervoor is de kleur en geur van je urine. Is het donker en ruikt het sterk? Of hoef je überhaupt niet te plassen? Dan is het verstandig om meer te gaan drinken. Het kan je uitputten en mogelijk fysieke klachten zoals hoofdpijn veroorzaken. Drinksystemen kunnen hierbij helpen. Je hoeft alleen maar het slangetje in je mond te stoppen om te kunnen drinken, in plaats van een fles uit je tas te moeten pakken, open maken, drinken, afsluiten en weer terugstoppen in je tas. Als je op hoogte loopt is het helemaal belangrijk om goed te drinken. Als vuistregel geldt dat je per 1.000 meter stijgen een liter extra moet drinken. Goed drinken is belangrijk om hoogteziekte te voorkomen of te beperken.

Checklist hike - drinksysteem

Hoe voorkom je dat je verdwaalt?

Verdwalen is niet tof, geen twijfel over mogelijk. Zorg daarom altijd dat je een kaart van het gebied bij je hebt, of een boekje met je wandelroute en aanvullende informatie. Als je weet hoe je ermee om moet gaan, is het ook handig om een kompas bij je te hebben. Hiermee kan je aan de hand van wat je in de omgeving ziet, altijd herleiden waar je bent op de kaart. Als je een fanatieke hiker bent is het misschien de moeite waard om naar een GPS te kijken. Je kunt er je hele tocht zo gedatailleerd als je maar wilt in plannen, waardoor je altijd kan zien waar je naartoe moet lopen als je het even niet redt met de kaart.

Paklijst bergwandelen - navigatie

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

Last but not least… Zorg ervoor dat je altijd bent voorbereid op eventuele tegenslag. Een EHBO-set mag niet ontbreken in je rugzak. Zeker als je in meer afgelegen gebieden aan het hiken bent wil je zowel kleine als grotere verwondingen kunnen verzorgen. Zorg er ook voor dat je altijd schoon water bij je hebt om eventuele wonden uit te spoelen. Mocht je toch hulp nodig hebben, zorg er dan altijd voor dat je telefoon opgeladen is en je alle belangrijke telefoonnummers erin hebt staan. Hetzelfde geldt voor de telefoonnummers van eventuele berghutten. Heb je gereserveerd en kom je niet opdagen zonder dat ze dat weten? Dan zullen ze hier een melding van maken en zal er naar je gezocht worden. Laat ze dus altijd weten als je besluit om niet door te lopen tot aan de berghut.

Wij hebben altijd wat cash geld op verschillende plekken bij ons, naast in onze portemonnee. Mochten we om wat voor reden dan ook zonder portemonnee komen te zitten, hebben we bijvoorbeeld in onze cameratas of in een vakje van onze rugzak altijd wat achter de hand! Wat ook een (eigenlijk onmisbare) aanrader is, is een rolletje duct tape en een naald- en draadset. Kapotte kleding, schoenen, tas of wat dan ook… hiermee kan je het bijna altijd wel (tijdelijk) fixen!

Handig: paklijst voor een wandelvakantie

Op zoek naar een handige paklijst voor een wandelvakantie of hike? Download gratis de PDF van onze paklijst, print ‘m uit en bereid je optimaal voor op je volgende trip.

Gratis paklijst voor een wandelvakantie!

 

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen