Ontdekken: de prachtige wijnregio van Slovenië

Hoor je Slovenië, dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan het veel te populaire Bled of misschien de schattige hoofdstad Ljubljana en in sommige gevallen misschien wel de Italiaans aanvoelende kust met de havenplaatsjes Piran en Koper. Maar er zijn maar weinig mensen die denken aan de wijnregio van Slovenië. Onterecht als je het mij vraagt, want deze prachtige regio is zeker een bezoekje waard. Ook als je eigenlijk niet zo van wijn houdt 😉 

De wijnregio Primorska in het westen van Slovenië ligt weggestopt tussen de ruige bergtoppen van de Julische Alpen, hoofdstad Ljubljana en de korte kuststrook van het land. De heuvelachtige landschappen doen misschien nog het meest denken aan Italië en dat is niet zo gek, want de hele kustregio van Slovenië is enorm beïnvloed door de Italiaanse cultuur. Maar toch heeft de regio wel zijn eigen karakter. Bovendien worden Sloveense wijnen bijna niet geëxporteerd. Wil je ze proeven, dan zul je er zelf op uit moeten trekken.

Ontdek de wijnregio van Slovenië

De drie wijnregio’s van Slovenië

Dat Slovenië een echt wijnland is blijkt wel uit het feit dat het relatief kleine land maar liefst drie wijnregio’s kent. Wij hebben alleen de regio in het westen van het land bezocht, maar ook de twee regio’s die meer in het oosten van het land liggen, schijnen zeker de moeite waard te zijn. De drie regio’s zijn:

1. Wijnregio Podravska
Deze regio ligt in het oosten van Slovenië, bij de grens met Hongarije en Kroatië. Het is de grootste wijnregio van het land met bij 10.000 hectare aan grond. De regio staat bekend om haar bruisende wijnen en dessertwijnen van topkwaliteit. Podravska is de oudste wijnstreek van Slovenië en de wijnen die hier gemaakt worden, zijn volgens kenners ook de lekkerste. Vrijwel alle wijn die in deze regio gemaakt wordt, is wit.

2. Wijnregio Posavska
In de regio Posavska wordt jaarlijks ongeveer 10 miljoen liter wijn gemaakt en met ongeveer 4400 hectare aan grond is het de kleinste wijnregio van Slovenië. De rode wijn Cviček wordt gemaakt in deze streek; een wijn met een rijke historie en die inmiddels al ruim 200 jaar in de regio gemaakt wordt.

3. Wijnregio Primorska
Met een oppervlakte van ruim 8000 hectare is de Primorska regio iets kleiner dan de Podravska regio, maar produceert het tot 30% meer wijn. Vanwege de ligging in het westen is Primorska ook het meest ontwikkelde gebied en wordt het sterk beïnvloed door de Italië. Zowel in eten, cultuur, architectuur en wijnen!

Waarom je de wijnregio van Slovenië niet mag overslaan

Hoewel de kustregio met de plaatsjes Koper en Piran ons niet echt aansprak, deed de wijnregio die iets meer richting het binnenland ligt dat zeker wel. De regio is niet zo bergachtig als je iets meer in het noorden van het land tegenkomt, maar wel behoorlijk heuvelachtig. Er zijn geen grote plaatsen, maar eigenlijk alleen maar kleinere dorpjes met huizen met authentieke terracotta daken die uitkijken over wijngaarden. De kronkelweggetjes die er tussendoor lopen maken deze regio prima te verkennen met de auto, maar voor fietsers of wandelaars is het prima te doen. Er lopen flink wat wandel- en fietsroutes en zeker in combinatie met een bezoek aan het Soča-dal kun je je in dit deel van Slovenië best eventjes vermaken.

Uitzicht op de kust van Slovenië
Hoewel de kust van Slovenië mooie plaatjes oplevert, trok de sfeer ons helemaal niet

Wij reden vanaf dat Soča-dal (dat onderdeel is van het Triglav National Park) in de richting van de kust. Na een korte stop in Koper besloten we dat de kust met al haar hotels en toeristen niets voor ons was. Terug richting het noorden dus! We besloten van de snelweg af te gaan en via binnendoorweggetjes terug te rijden. Zo kwamen we door de wijnregio Primorska en werden we verrast door het gebrek aan mensen, ondanks dat het halverwege augustus was. Het leek alsof locals daar gewoon lekker hun ding deden en zich niet bezighielden met de nabijgelegen toeristische hotspots als Koper en Piran. We zagen overal bordjes die duidelijk maakten dat er behoorlijk wat wijnboerderijen in de buurt waren en vroeg ons af of we misschien ergens een wijnproeverij konden doen…

De rust tussen de wijngaarden

Bezoek de wijnregio van Slovenië

Een avontuurlijke wijnproeverij

Op de gok volgden we één van de bordjes en gingen we van de hoofdweg af. Na een tijdje rijden tussen de wijnvelden door, kwamen we in een slaperig dorpje aan: Dornberk. Op goed geluk parkeerden we de auto en gingen we op zoek naar de wijnboerderij die hier toch ergens moest zitten. We verwachtten een groot uithangbord en misschien een paar toeristen, maar toen we Kmetija Slavček eenmaal gevonden hadden bleek het totaal anders te zijn. In de naastgelegen garage was iemand aan een auto aan het sleutelen en voor de deur lag een hond te slapen; waren ze uberhaupt wel open? Op goed geluk klopten we aan en uiteindelijk deed er dan toch iemand open. We vertelden dat we zochten naar een plek waar we een wijnproeverij konden doen en de man aan de andere kant van de deur liet ons direct binnen.

Wijnboerderij Kmetija Slavček

De ruimte waar we in terecht kwamen was duidelijk ingericht voor grotere groepen, maar op dat moment was er verder niemand. Stiekem baalden we een beetje, want hier konden we vast geen wijn proeven. Maar niets bleek minder waar. De man die de deur open deed, vertelde dat hij de zoon van de eigenaar van de wijnboerderij is en dat deze boerderij en de bijbehorende wijngaarden al sinds het einde van de 18e eeuw in bezit van zijn familie is. We kregen een rondleiding door het pand en namen vervolgens plaats aan één van de tafels voor een heuse proeverij. We proefden verschillende soorten wijnen, terwijl de wijnboer uitgebreid vertelde over de herkomst van de wijnen en wat de wijnen van hun wijngaarden zo speciaal maakt. Na heel wat wijntjes later, namen we een fles wit, rood en rosé mee naar huis. De rust van het dorpje, de gastvrijheid van de man en de heerlijke wijnen maakte van deze proeverij een onverwacht geweldige ervaring.

Wijn proeven bij Kmetija Slavček

Ook leuk om te doen

Maar je kunt in deze heuvelachtige regio meer doen dan alleen wijn proeven. Huur bijvoorbeeld een fiets en maak een tocht door het geweldige landschap en ontdek onderweg dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Šmartno, dat bovenop een berg ligt, is een mooi voorbeeld van zo’n dorpje. Wil je liever hiken? Er lopen een paar mooie routes door de wijngaarden. Heb je een auto tot je beschikking? Dan is een kort ritje naar het verdwijnende meer ook een aanrader. Dit meer van Cerknica ligt ongeveer op een uurtje rijden van de wijnregio en is zeker de moeite waard!

Het idylische Cerknica meer

Heb jij deze wijnregio in Slovenië wel eens bezocht?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen