Reizigersdilemma: fotograferen met je smartphone of camera?

Reizen is keuzes maken. Wat neem je mee en wat laat je thuis? Een (spiegelreflex)camera weegt namelijk nog al wat en de meeste mensen hebben ook al een prima camera op zak: een smartphone! Maar hoe bepaal je of je je camera echt thuislaat en gaat fotograferen met je smartphone? Deze tips helpen je op weg.

 

Weet je nog, dat je vroeger op vakantie ging en je ouders vroeg of je hun goede camera mee mocht? Ik wel! Toen ik als tiener voor het eerst zelf op vakantie ging had ik geen eigen camera. Hoe anders is dat tegenwoordig? Vrijwel iedereen heeft een camera met minstens een megapixel of 8 op zak. Tenzij je je foto’s enorm wilt uitvergroten of professioneel wilt nabewerken, hoef je namelijk helemaal geen dure (en vooral: zware) camera mee te zeulen op reis. Maar de eerste keer op reis zonder extra camera is best spannend. 

 

Fotograferen met een compact camera

Klein beginnen: dagjes weg en citytrips

Ben je een beetje huiverig om je spiegelreflexcamera thuis te laten tijdens je vakantie? Probeer het fotograferen met je smartphone dan eens uit als je bijvoorbeeld een dagje weg gaat of een citytrip gaat maken. Ik ging bijvoorbeeld met vriendinnen een weekendje naar Cork in Ierland. En mijn spiegelreflex? Die bleef thuis. Tijdens de hele reis heb ik geen moment spijt gehad van mijn keuze. In de stad kon ik gewoon alles prima met mijn telefoon vastleggen en ook tijdens onze dagtocht naar Kinsale, een dorpje aan de Ierse kust, was mijn telefoon meer dan voldoende.

 

Ierland KinsaleKleurrijke huisjes in Kinsale

 

Extra handig: als je je camera niet meeneemt, kom je tijdens een citytrip naar een buitenlandse stad misschien wel met alleen handbagage uit. En dat scheelt weer in de kosten!

 

Welk formaat handbagage mag je ook alweer meenemen bij welke luchtvaartmaatschappij? Bekijk ons handige overzicht!

Smartphone vs. camera

Natuurlijk is er wel verschil tussen je smartphone en een camera, maar hoe groot dat verschil is, hangt vooral af van het soort camera en het type telefoon dat je hebt. Twijfel je om je camera thuis te laten en je vakantiekiekjes te schieten met je mobiele telefoon? Check dan zeker even de autofocus, beeldstabilisatie, megapixels en de belichtingsmogelijkheden van je smartphone. De meeste moderne mobiele telefoons zijn prima geschikt, maar als je een oudere smartphone hebt, kan de kwaliteit van je foto’s soms wat te wensen over laten. 

 

Fotograferen met een spiegelreflexcamera
Een foto gemaakt met een spiegelreflexcamera
Foto gemaakt met telefoon
Een foto in dezelfde situatie, gemaakt met een iPhone 5s

 

Hoewel de smartphone de strijd met de compact camera ruimschoots gewonnen heeft, is de spiegelreflexcamera een heel ander verhaal. Er zijn maar weinig mensen die ervan overtuigd zijn dat een foto die gemaakt is met een telefoon kan tippen aan een foto die geschoten is met een spiegelreflex (zie de foto’s hierboven voor een voorbeeld). De uitgebreide mogelijkheden die ik op mijn Nikon tot mijn beschikking heb, zorgen ervoor dat ik met dit exemplaar verreweg de mooiste foto’s kan maken. Maar m’n iPhone gaat sowieso mee op reis én is vele malen lichter dan mijn Nikon… Dilemma, want ga je voor gemak of kwaliteit? En weegt het gemak van fotograferen met je smartphone op tegen het kwaliteitsverlies?

Reizen is keuzes maken

Met of zonder spiegelreflex camera op reis?

Of je je camera thuislaat of meeneemt op reis, is afhankelijk van verschillende dingen. Stel jezelf altijd deze vragen:

 

Met wie ga ik op reis?
Reis je alleen of met je partner of met vrienden? En in het laatste geval: nemen je vrienden ook hun camera mee? Zouden ze het vervelend vinden als jij constant stopt om foto’s te maken? 

 

Waar ga ik naartoe
De bestemming van je reis is een belangrijke factor. Ga je naar een land met prachtige landschappen of veel mogelijkheden om bijzondere foto’s te maken? Of is zo’n dure camera om je nek vooral een lokkertje voor zakkenrollers? 

 

Hoe ga ik reizen?
Of je je camera thuislaat, heeft ook te maken met wat je plannen zijn tijdens je reis. Ga je backpacken en telt elke kilo? Dan zul je misschien sneller geneigd zijn om de camera van je telefoon te gebruiken. Heb je de mogelijkheid om je spullen ergens op te bergen? Dan kun je gemakkelijker je spiegelreflex camera meenemen. 

 

Fotograferen met je smartphone

 

Dus, neem je je camera wel of niet mee op reis? Nog even de voor- en nadelen op een rijtje:

 

Voordelen Nadelen
 • Hoge kwaliteit foto’s
 
 • Ruimte in je bagage
 • De mogelijkheid om te experimenteren
 
 • Foto’s maken kost veel tijd
 • Lange batterijduur (= veel foto’s!)
 
 • Je ziet er uit als een toerist
 • Je hebt meer mogelijkheden als je je foto’s wilt nabewerken 
 
 • Je hebt een laptop nodig om je foto’s te bekijken
  
 • Je bent een aantrekkelijk doelwit voor zakkenrollers

 

Met een spiegelreflexcamera heb je veel meer mogelijkheden om je foto’s helemaal zo te maken zoals jij dat graag wilt. Maar om een goed resultaat te krijgen, heb je ook flink wat kennis van het apparaat nodig. En al weet je helemaal wat je doet, ben je alsnog lang bezig om een goede foto te maken. De perfecte foto’s die professionele fotografen maken, vergen namelijk een stuk meer werk dan je op het eerste gezicht zou denken. Een spiegelreflexcamera meenemen op reis, staat dan ook niet garant voor perfecte foto’s!

Hulpmiddelen voor fotograferen met je smartphone 

Tegenwoordig zijn er veel handige hulpmiddelen te koop waarmee je ook met je smartphone ongelooflijk mooie foto’s kunt maken. Twijfel je dus nog of je je camera wel echt thuis kunt laten? Met een paar handige accessoires tover je jouw telefoon om tot een camera die bijna niet onderdoet voor de real deal! Ben je bang dat de foto’s van je telefoon niet goed laten zien hoe mooi het gebied echt is? Dan kun je allerlei opzetstukjes voor je smartphone kopen. Bijvoorbeeld eentje waarmee je een 160 graden beeld kunt vastleggen. Of wil je graag foto’s maken vanuit een aparte hoek of wil je jezelf op de foto zetten zonder een selfie te maken? Dan is een flexibele tripod best handig!

 

Selfie in de auto

 

Wil je weten hoe je écht mooie foto’s maakt met je smartphone? Lees hier onze 9 tips.

 

Heb jij je camera wel eens thuisgelaten toen je op reis ging? Is het fotograferen met je smartphone je wel of niet bevallen en waarom? Ik ben benieuwd!

Delen:

11 reacties

 1. Ik laat mijn spiegelreflex regelmatig thuis tegenwoordig, met name omdat ie tijdens trektochten gewoon te zwaar is. Daarnaast schiet mijn iPhone 6S prima plaatjes. Inmiddels heb ik een Panasonic Lumix TZ80 erbij gekocht die ik tijdens het lopen in mijn zak kan bewaren. Ik heb er een groter zoombereik mee dan de iPhone dus het is een prima alternatief voor mijn spiegelreflex. Ik denk dat die met een stoflaag ooit eens op marktplaats ofzo gaat eindigen 😉

  1. Haha ja, het blijft een lastig verhaal. Wij zijn momenteel in Slovenië en hebben echt onwijs veel camera’s mee; een spiegelreflex met een extra objectief, drone en een GoPro en ook allebei nog onze eigen iPhones! Nu kon het omdat we alleen maar dagtochten doen, maar tijdens onze maand trekken door Scandinavië heb ik die spiegelreflex toch regelmatig vervloekt om z’n gewicht. Zijn de foto’s op jouw website voornamelijk met je iPhone gemaakt?

 2. Ik baalde flink toen ik er bij de Grand Canyon achter kwam dat mijn kaartje niet in de spiegelreflex zat. Ondanks dat we als back-up nog de telefoons hadden miste ik het vermogen om flink in te zoomen. Het nadeel van het gewicht ben ik alweer vergeten als ik de foto’s zie. Maar soms is het wel lekker om gewoon zo rond te lopen en wat plaatjes te schieten.

  1. Oh ja, dat is flink balen! Zeker op zo’n plek wil je natuurlijk de beste kwaliteit foto’s kunnen maken. Als je de kwaliteit van de foto’s achteraf vergelijkt, dan zie je inderdaad wel duidelijk verschil. Het hangt voor mij nu echt af van het type reis dat ik maak of ik m’n spiegelreflex thuislaat.

 3. Aaah, ik zou mijn DSLR graag eens thuis laten en lekker light reizen maar ik vind de kwaliteit van mijn telefoonfoto’s meestal niet goed genoeg. Prima voor wat persoonlijke week- of maandupdates maar m’n Nikon gaat steevast mee op reis 🙂

 4. Voor mij echt geen dilemma. De kwaliteit van mijn telefoon in vergelijking met mijn spiegelreflex is zo groot dat ik me kapot zou ergeren aan mijn foto’s als ik ze met mijn telefoon gemaakt had. Maar kan me voorstellen dat het wel een moeilijkere keus wordt als je bv een i-phone hebt met echt mooie kwaliteit foto’s.

 5. Leuk, ik ben overgestapt van een spiegelreflex naar een systeemcamera gebruik sindsdien mijn telefoon steeds minder. Ik heb nu altijd binnen Europa genoeg aan alleen handbagage, dat scheelt inderdaad kosten.

 6. Blijf het altijd lastig vinden omdat een spiegelreflex inderdaad zwaarder is en je vaak ook nog allerlei dingen er naast bij mee neemt. Maar toch neem ik altijd met spiegelreflex mee. Toch heb ik afgelopen jaar een tweetal momenten op reis gehad dat ik aan het hardlopen was en geen spiegelreflex bij mij had. De foto’s, o.a. van zeehonden op een afstand, zijn echt van slechte kwaliteit doordat je wilt inzoomen. Hier had ik graag mijn camera bij de hand gehad. Al kan ik het iets meer loslaten en denk ik nu vooral aan de mooie herinneringen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen