Je backpack afstellen: zo doe je dat!

Je backpack afstellen is een belangrijke klus. Een niet goed afgestelde backpack kan al gauw heel oncomfortabel worden, en het is ook nog eens slecht voor je nek, schouders en rug. Maar al die bandjes en gespen! Waar zijn ze voor? Hoe strak moeten ze? Maakt het uit in welke volgorde ik ze afstel? Ik loop ze met je door!

Backpack afstellen: maar first things first

Voordat je begint met je backpack afstellen, is het belangrijk dat je alle bandjes, gespen etc. helemaal los hebt. Eén voor één ga je deze in de juiste volgorde aansnoeren en afstellen. Maar voordat je hiermee begint, moet je je backpack vullen. Het is tenslotte lastig voelen hoe je je rugzak comfortabel moet afstellen zonder het gewicht waar je straks daadwerkelijk mee gaat lopen. Het goed inpakken van je backpack is ook een klusje om aandacht aan te besteden. 

De heupband

Het is de bedoeling dat het gewicht van je backpack op je heupen leunt en niet op je schouders. Het is dus belangrijk dat de heupband goed aansluit om je heupen, en dat deze zich eromheen klemt. Dit kan je doen door voorover te leunen, zodat de backpack volledig op je rug leunt. Vervolgens zorg je ervoor dat de heupband op de goede plek zit, en snoer je ‘m aan door de banden die aan de gesp zitten aan te trekken. Mannen vinden het vaak fijner om de heupband vrij hoog te dragen, terwijl vrouwen lager vaak prettiger vinden. Probeer gewoon uit wat jij het fijnste vindt.

Ruglengte en schouderbanden

Nadat je je heupband heb afgesteld, kan je kijken hoe de backpack tegen je rug valt. De ruglengte van je tas is goed als je backpack op je heupen leunt en de schouderbanden mooi aansluiten op je schouders, zonder dat je het gevoel hebt dat gewicht van je backpack erop leunt. Je schouderbanden kan je afstellen met de gespen die ongeveer ter hoogte van je oksels zitten. Blijft het gewicht van je backpack op je schouders leunen? Dan is de ruglengte waarschijnlijk te kort. Geen zorgen, die kun je meestal ook aanpassen. Vaak is dit een klittenbandsysteem achter het rugvlak van je backpack. Als je goed advies hebt gekregen bij de aanschaf van je backpack, hebben de verkopers hier als het goed is al naar gekeken. Blijf je ruimte tussen je schouderbanden en je schouders houden? Dan is de ruglengte van je tas waarschijnlijk te groot. De ruglengte is iets wat je maar eenmalig hoeft af te stellen, tenzij je nog een groeispurt in het vooruitzicht hebt ;-).

Een goed afgestelde backpack is essentieel voor je nek, schouders en rug

 

Het borstbandje

Je backpack moet zonder het borstbandje al goed zitten. Als je lange stukken met je backpack loopt en je backpack aardig wat weegt, kan dit bandje je wel wat comfort opleveren. Door ‘m vast te maken, trek je de schouderbanden van je tas wat naar elkaar toe, waardoor je je schouders een beetje ontlast. Zie dit niet als een compensatie voor wanneer er te veel gewicht op je schouders leunt. In dat geval moet je echt een paar stappen terug doen en opnieuw beginnen met je backpack afstellen.

Tot slot: finetunen!

Eenmaal op pad kan je de afstelling nog wat finetunen, afhankelijk van de omstandigheden in het gebied waar je loopt. De eerste waar je mee gaat spelen, zijn de stabilisatiebanden aan de zijkant van je heupband. Hiermee kan je de onderkant van je backpack nog wat meer naar je lichaam toe trekken. De heupband kan hierdoor nog wat strakker gaan zitten en het zorgt voor meer stabiliteit (misschien ten koste van wat comfort). Naast deze stabilisatiebanden heeft je backpack waarschijnlijk ook stabilisatiebanden die de bovenkant van je backpack verbinden met je schouderbanden. Hiermee kan je de bovenkant van je backpack nog wat meer naar je toe trekken door ze aan te snoeren. Hierdoor ligt het gewicht van je backpack dichter op je lichaam. Als je dit fijn vindt, let er dan wel op dat je ze niet zo strak aantrekt dat je schouderbanden een beetje gaan dubbelvouwen. Deze moeten, no matter what, altijd mooi over je schouders blijven liggen. 

 

In dit filmpje wordt het allemaal duidelijk toegelicht (het nasynchronisatiewerk even negeren): 

 

https://www.youtube.com/watch?v=R-jGvGYpz2s

 

Wil je meer lezen over hoe je zorgt voor een comfortabele backpack op reis? Lees dit artikel over waar je op moet letten als je een backpack gaat kopen of deze tips over hoe je je backpack op een goede manier inpakt.

Delen:

3 reacties

  1. Goede tips. Ik zie zo vaak mensen met de banden te laag/lang met een backpack lopen. Ik heb dan altijd de neiging aan de touwtjes te gaan trekken, hahha. Jaren terug volgde ik eens op een vakantiebeurs in Belgie een workshop backpackologie. Dat was erg interessant en nuttig. Ik leerde er ook, hoe je je tas het beste inpakt. Nog elke keer profijt van.

  2. Handig en informatief artikel. Mijn man had een rugzak die hij maar niet op de juiste maat kon afstellen, hij was eigenlijk net te groot voor hem, zelfs op de kleinste maat.. niet fijn, hij bleef maar last hebben. Nu een andere gekocht (alweer wat jaren terug) en dat is echt een verademing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen