5 redenen om te gaan wintersporten in Portes du Soleil

Dit weekend gaat het alweer flink sneeuwen in de Alpen. Tijd dus om de wintersport te gaan plannen! Vorig jaar waren wij in januari een weekje in het enorme skigebied Portes du Soleil, op de grens van Frankrijk en Zwitserland. In dit artikel deel ik vijf redenen waarom dit een heel fijne wintersportbestemming is. 

 

Voordat we beginnen een kort lesje aardrijkskunde. Portes du Soleil is een skigebied dat zich grofweg tussen het meer van Genevé en de Mont Blanc bevindt. De ruim 600 km piste die onder dit gebied valt, ligt zowel in Frankrijk als in Zwitserland. Wij vlogen vanaf Rotterdam in krap anderhalf uur naar Genevé en hadden vanaf daar nog ruim een uur nodig om in het skigebied te komen. Je kunt natuurlijk ook helemaal met de auto naar dit skigebied rijden, vanaf Utrecht is het ongeveer 900 km. Goed, genoeg over hoe je er komt! Waarom zou je dit skigebied willen bezoeken?

1. Veel én gevarieerd

Met zijn ruim 600 km piste strijdt skigebied Portes du Soleil samen met Les Trois Vallees om de titel ‘grootste skigebied ter wereld’. Dat is niet perse iets waar je als wintersporter blij van wordt, maar het gevarieerde aanbod aan pistes zorgt daar dan wel weer voor. Met mijn twee weken snowboardervaring ben ik namelijk al heel blij als ik een blauwe piste zonder kleerscheuren verlaat. Maar Juul is snowboardinstructeur geweest en wil af en toe ook wat meer uitdaging. Portes du Soleil biedt voor ieder wat wils. Met 34 groene pistes, 119 blauwe, 101 rode en 32 zwarte kan iedereen skiën of boarden op zijn eigen niveau.

 

Snowboarden in Portes du Soleil

 

Voor gezinnen is Portes du Soleil ook een aantrekkelijke bestemming. Er zijn veel aparte gebieden waar jonge wintersporters hun eerste ‘stappen’ in de sneeuw kunnen maken. Ook handig: in Châtel heb ik minstens twee skischolen gezien waar ze Nederlands sprekende instructeurs hebben.

2. De leuke en gezellige dorpjes

Wij verbleven in Châtel, een dorpje dat we hadden uitgekozen om z’n gezelligheid. De betonblokken die je in sommige Franse skigebieden vindt, zijn echt niets voor ons. Châtel is een stuk authentieker, maar wel een echt wintersportdorp. Veel skishops, lichtjes, restaurants en natuurlijk een veel te dure supermarkt 🙂 Veel van de andere dorpjes in het wintersportgebied zijn trouwens ook gezellig en authentiek. Met uitzondering van Avoriaz, waar je wel wat hoogbouw vindt. Voor Franse begrippen is er trouwens ook op après-ski gebied nog behoorlijk wat te doen in Portes du Soleil. In Morzine, Les Gets en Champery is het ‘s avonds ook nog heel gezellig. Dit is overigens van horen zeggen, want alcohol en wintersport gaat voor mij niet zo goed samen…

 

Portes du Soleil - zonsondergang Châtel

 

Heb je nog wintersportspullen nodig? Dan kun je in één van de dorpjes ook prima slagen. Al is het verstandiger om grote aankopen als je snowboard, schoenen of bindingen wel al in Nederland te kopen. Dan kun je altijd terug naar de winkel als er iets mis is.

3. Elke dag iets nieuws

Omdat Portes du Soleil zo’n enorm wintersportgebied is, kun je elke dag op een nieuwe piste skiën of boarden. Wij vonden het heerlijk om ‘s avonds onze route voor de volgende dag uit te stippelen. De eerste dag bleven we in de buurt van Châtel en elke dag gingen we wat verder weg. De laatste paar dagen stapten we in het dorp op de skibus en reden we naar een ander beginpunt voor onze tocht. Handig, want zo ben je maar een kwartiertje kwijt om op een bestemming te komen waar je via de pistes en liftjes tot wel twee uur over zou doen.

 

Wintersporten in Frankrijk

4. De temperatuur in skigebied Portes du Soleil

Het hoogste punt van het skigebied ligt op 2466 meter. Dit is niet erg hoog en dat heeft zo z’n nadelen (mindere uitzichten bijvoorbeeld). Maar het heeft ook een positieve kant. Portes du Soleil ligt in een middengebergte en dat betekent dat het er (in verhouding met andere skigebieden) nooit écht heel koud wordt. Dat heeft te maken met de bomen, die de gure wind tegenhouden. Ideaal dus voor mensen die wintersporten soms nét iets te koud vinden. Bijkomend voordeel: op sommige pistes kun je prachtig tussen de bomen door skiën of boarden. 

5. Heerlijke tochten én eten

Portes du Soleil FrankrijkJuist omdat het zo’n groot gebied is, kun je er heel mooie tochten maken. Je kunt van Frankrijk naar Zwitserland skiën en weer terug. Een route uitstippelen op de kaart vind ik ontzettend leuk om te doen. Ken je dat gevoel? Dan kun je je hart ophalen in Portes du Soleil. Ga je lange tochten maken, hou er dan rekening mee dat sommige stukken nogal kunstmatig verbonden zijn. Dat wil zeggen: lange, vlakke stukken. Niet fijn als snowboarder… Wij vonden voornamelijk het gebied bij Pré la Joux een fijn snowboardgebied. Langs de pistes kun je heel goed eten, al raad ik wel aan om niet al te veel kaas te eten. Die vette kaas is één van de specialiteiten in dit gebied en dat heb ik geweten. Na een week had ik écht helemaal genoeg van die vette troep. De prijzen zijn, zoals we van wintersportgebieden in Frankrijk gewend zijn: aan de hoge kant. De prijzen in Zwitserland zijn zo mogelijk nóg hoger, dus heb je keuze; ga dan voor Frankrijk!

 

Pistes Portes du Soleil

Wat vonden wij tegenvallen in Portes du Soleil?

Portes du Soleil is geen perfect skigebied. Door z’n uitgestrekte ligging is het namelijk bijna niet te doen om het hele gebied waar je skipas recht op geeft, te gebruiken. Zeker niet als je een beginner bent, zoals ik. Daarnaast zijn niet alle pistes goed met elkaar verbonden. Sommige stukken zijn zelfs helemaal onbereikbaar met een liftje en ben je aangewezen op de skibus (die overigens vaak rijdt). En, zoals je kan verwachten met 286 pistes, zijn ze lang niet allemaal even spectaculair of mooi. Goed onderhouden zijn ze over het algemeen wel! 

 

Ben je op zoek naar een groot én gezellig skigebied in Frankrijk (en Zwitserland)? Overweeg dan zeker eens Portes du Soleil! Voor komend jaar zijn we nog op zoek naar een leuke bestemming. Misschien wordt het wel een skigebied wat dichterbij huis, zoals één van deze tips van Tivka van gezinopreis.nl. Welk wintersportgebied vind jij een aanrader?

Delen:

3 reacties

  1. Grappig, ik publiceerde deze week ook een blog over dit gebied. Mijn lievelingsgebied 🙂 Ik ben het grotendeels met jullie eens, behalve over een ding, het is niet helemaal waar dat het er nooit heel erg koud wordt. Ik kom er al van kleins af aan, en koud kan het er zeker worden. Temperaturen rond de -10 en lager. Ook twee jaartjes geleden beleefde ik daar een van de koudste weken ooit

    1. Ik heb het gelezen inderdaad!
      Thanks voor je opmerking! Haha, in verhouding is het in dit gebied zeker minder koud dan gebieden die hoger liggen en die de beschutting van die bomen niet hebben. In hoger gelegen skigebieden hebben we temperaturen van -15 tot -20 gehad. Maar blijft altijd in verhouding natuurlijk. Bij zulke temperaturen is het in Portes du Soleil dan óók koud, maar een stukje minder 😉 Ik zal die nuance nog even toevoegen 🙂

  2. Leuk om te lezen! Ik ben echt een wintersportfanaat, maar ga dit jaar helaas niet. Portes du Soleil ben ik nog nooit geweest, maar klinkt goed! Mijn favoriete gebied is Les 3 Vallées in Zwitserland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen