De beste kampeerplekken in Nederland

Een beetje scrollen op Facebook of Instagram vertelt me één ding: het lijkt wel alsof werkelijk ie-de-reen ineens into kamperen in Nederland. Niet zo gek, want het ís natuurlijk ook hartstikke leuk en bovendien vaak een stuk beter voor het milieu dan die verre strandvakantie! Maar een geschikte camping vinden is vaak nog niet zo makkelijk, want het aanbod is enorm. Gelukkig hebben wij alvast wat research gedaan en een lijstje gemaakt van onze favoriete kampeerplekken in Nederland. Zo hoef jij alleen nog maar je spullen in te pakken en te genieten van de rust.

 

Campings zijn er ook genoeg, ook in Nederland. Maar tussen het aanbod zitten ook plekken waar wij liever met een grote boog omheen lopen. Zoek je net als wij een kampeerplek in Nederland waar je kunt genieten van rust, ruimte en natuur? Waar maar een paar plekjes zijn? En waar je geen zwemparadijzen of enorme speeltuinen vindt? Check dan even deze vijf tips!

1. Kampeerterrein de Slangenborg – Sellingen, Groningen

Oké, als je een beetje centraal in Nederland of zelfs in België woont, moet je even rijden voor dit kampeerterrein, maar dan heb je ook wat: rust en ruimte in Oost-Groningen. De Slangenborg is een ideale uitvalsbasis als je de omliggende natuur wilt verkennen. De plekken zijn ruim en het sanitair is schoon. Er zijn geen faciliteiten voor kinderen en dit is dan ook echt een plek voor rustzoekers. Wil je ‘s ochtends lekker ontbijten? Dan moet je daarvoor even naar de dichtsbijzijnde bakker rijden, want broodjes verkopen ze niet bij de Slangenborg. Op het kampeerterrein zijn slechts zestien plaatsen en in het hoogseizoen is reserveren absoluut nodig. 

 

Kampeerplekje op de SlangenborgKamperen bij de Slangenborg

2. Natuurkampeerterrein de Veenkuil – Bent, Flevoland

In Flevoland vind je Natuurkampeerterrein de Veenkuil, een kleine camping met een paar toffe slaapmogelijkheden. Zo kun je op deze camping je tentje opzetten op een vlot dat in de Kuinderplas drijft, op een plateau op zes meter hoogte in een boom, of als je liever voor wat veiligere opties gaat, in een Zweeds hutje of in één van de drie tipi-tenten slapen. Naast deze bijzondere slaapplekken, kun je er ook ‘gewoon’ kamperen op één van de ongeveer 50 plekken.  

 

Natuurkampeerterrein de Veenkuil
Overnachten in je tentje op zes meter hoogte? No problem! Foto: de Veenkuil

 

Het kampeerterrein ligt middenin het bos en er is dan ook ontzettend veel te doen voor avontuurlijke kinderen (en volwassenen). Zo kun je met de boswachter mee het bos in of op eigen houtje het mooie Kuinderbos ontdekken. 

3. Minicamping de Tulpenwijde – Breezand, Noord-Holland

Liefhebbers van de kop van Noord-Holland, bollenvelden en het strand kunnen hun hart ophalen op minicamping de Tulpenweide in het Noord-Hollandse Breezand. De camping is niet alleen een ideale uitvalsbasis om bijvoorbeeld de bollenvelden, Texel of het strand te bezoeken, maar ook gewoon een fijne plek om tot rust te komen. Er is plaats voor 25 tenten of campers/caravans. Maar je kunt ook overnachten in Kees, de knalgele camper of in Knaus de knusse caravan. Op de camping lopen veel dieren, dus als je allergisch bent kun je deze minicamping beter overslaan 😉

 

Minicamping de TulpenweideKamperen in Nederland in de vrije natuur

4. Natuurcamping de Klashorst – Diffelen, Overijssel

Wil je graag kamperen in de natuur, maar heb je geen tent of camper tot je beschikking? Dan is een nachtje in een NatureLodge, trekkershut, safaritent of tipi op natuurcamping de Klashorst een prima idee. De camping ligt in het Overijssels Vechtdal en is dan ook een heerlijke plek om te genieten van de stilte en rust van de natuur. Maar gewoon met je eigen tentje kamperen kan natuurlijk ook! Sterker nog, bij de Klashorst is een apart veldje waar je het gevoel hebt dat je helemaal in de middle of nowhere staat. De echt avontuurlijke kampeerders kunnen zelfs een cursus bushcraft volgen op een speciaal veldje een paar kilometer van de camping. 

 

Zoek je nog een geschikte tent voor je eerste kampeeravontuur? Deze vier stappen helpen je om een tent te vinden

5. Natuurkampeerterrein In de Boomgaard – Jirnsum, Friesland

Kamperen in Nederland doen we meestal op een van natuurcampings die Nederland rijk is. Natuurcampings liggen vaak op mooie plekjes middenin de natuur; eeuwenoude bossen, knusse boomgaarden en langs het water. Natuurkampeerterrein In de Boomgaard in Friesland is alles wat je van een natuurcamping verwacht. Je kampeert er letterlijk tussen de fruitbomen, weg van de drukte van het dagelijks leven. Bovendien kampeer je op deze camping ‘all-inclusive’: vanaf de zomermaanden mag je het fruit uit de boomgaard plukken!

 

Kamperen in Nederland

Ga jij wel eens kamperen in Nederland?

Er zijn ongetwijfeld nog veel meer leuke kampeerplekken in Nederland. Wij zijn in ieder geval nog lang niet uitontdekt 🙂 Ga jij wel eens kamperen in Nederland? Welke camping(s) raad jij aan?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen