Je slaapzak: het kan je nachtrust maken of kraken. Je wilt er niet aan vastgeplakt zitten door het zweet, en je wilt ook niet dat je vullingen uit je gebit trillen door de kou. Ga je een slaapzak kopen? Dan is het meer dan de moeite waard om je hier van tevoren in te verdiepen!
Helaas bestaat er niet één universele slaapzak die je bij alle omstandigheden kunt gebruiken. Je hebt ze in allerlei modellen, diktes en materialen, met allemaal hun eigen eigenschappen, voor- en nadelen. Als je je gaat oriënteren op een slaapzak kopen, kun je het beste eerst kijken naar de omstandigheden waarin je gaat slapen. Aan de hand hiervan kun je slaapzakken grofweg opdelen in de volgende categoriën:
1-seizoensslaapzak | Temperatuur boven +5ºC |
2-seizoensslaapzak | Temperatuur rond het vriespunt |
3-seizoensslaapzak | Temperatuur rond -5ºC |
4-seizoensslaapzak | Temperatuur rond -10ºC |
Extreme slaapzak | Temperatuur onder -18ºC |
Een slaapzak kopen: kies eerst het model
Slaapzakken zijn onder te verdelen in twee soorten modellen: mummie- en dekenmodellen. Een mummiemodel loopt vanaf de schouders wat tapser toe naar de voeten en heeft een capuchon. Hierdoor sluit de slaapzak beter aan om je lichaam, waardoor de warmte beter wordt vast gehouden. Het lijkt een beetje op een Matroesjaka poppetje! Een dekenmodel is qua vorm rechttoe rechtaan; rechthoekig en helemaal open te ritsen. Hierdoor heb je meer bewegingsvrijheid en kan je ‘m ook als grote deken gebruiken.
Er staan drie temperaturen op het label, hoezo!?
Het kan best verwarrend zijn: je gaat voor het eerst een specifieke slaapzak kopen, en je ziet drie verschillende temperaturen op het label staan. Eigenlijk hoef je maar naar twee van de drie te kijken. De hoogste temperatuur is de comforttemperatuur. Dit is de temperatuur waarbij de slaapzak voor de meeste mensen lekker warm en comfortabel is. Daarnaast heb je de limiettemperatuur. Dit is de temperatuur tot waarbij de slaapzak nog warm genoeg zou moeten zijn. Deze temperatuur kan ook handig zijn om naar te kijken als je het snel warm hebt in je slaap. De extreemtemperatuur is eigenlijk niet van toepassing. Die geeft aan tot welke temperatuur de slaapzak je beschermt tegen onderkoelingsverschijnselen.
Je slaapzak is helaas geen kachel
Was het maar zo’n feest, dat zou gemakkelijk en comfortabel zijn! Uiteindelijk ben je zelf de kachel die de ruimte (de binnenkant van je slaapzak) verwarmt. Je slaapzak is slechts het goed geïsoleerde huis waar jij in ligt. Om deze reden kan je ook het beste met zo min mogelijk kleding in je slaapzak liggen. Je kleding houdt de warme lucht vast, waardoor de lucht in je slaapzak niet kan opwarmen. Als je het koud hebt voordat je je slaapzak in gaat, kan je er het beste wél met kleding aan in kruipen(of doe eerst een paar jumping jacks). Hierdoor warmt je lichaam sneller op. Trek vervolgens stuk voor stuk wat kleding uit, zodat de lucht in je slaapzak verder op kan warmen. Is je slaapzak lekker warm? Dan kan kleding wel voor een extra isolatielaag zorgen. Hier kan je ook een lakenzak voor gebruiken.
Je verliest veel warmte via je hoofd. Bij een mummyslaapzak is dit vanwege de capuchon al veel minder, maar het is altijd handig om ook een muts bij de hand te hebben. Net zoals een thermosfles met warm water; ideaal als kruik!
De inhoud van je slaapzak: dons of synthetisch?
De vulling is erg belangrijk en bepalend voor de eigenschappen van je slaapzak. Je kunt meestal kiezen uit donsvulling of synthetische vulling. Dons kan je erg compact maken en is licht, wat ideaal is voor in je rugzak. Bovendien geeft het veel warmte en heeft een brede temperatuur range. Slaapzakken met een synthetische vulling zijn wat zwaarder en minder compact te maken. Een voordeel is dat ze beter tegen natte omstandigheden kunnen en betaalbaarder zijn dan slaapzakken met donsvulling. Dons verliest zijn isolerende werking zodra het nat wordt, synthetische saapzakken hebben dit niet.
Voorkom veel loze ruimte in je slaapzak
Je wilt zo min mogelijk “loze ruimte” in je slaapzak als je erin ligt. Dit is alleen maar extra lucht die opgewarmd en warm gehouden moet worden. Slaapzakken zijn er in verschillende lengtematen, kijk hier dus goed naar bij het uitzoeken! Toch is het handig om wel iets aan extra lengte te hebben. Dan kan je bijvoorbeeld je kleren bij je voeten bewaren zodat je die de volgende ochtend lekker warm zijn!

Je slaapzak opbergen
Het is bij de meeste slaapzakken bijna niet te doen om deze netjes op te rollen en vervolgens in de hoes te krijgen. Bespaar je de frustraties die dit met zich meebrengt, want je mag ‘m gewoon in de hoes proppen!
Ben je thuis? Hang je slaapzak dan uit in een ruime zak of aan een kledinghanger. Op deze manier behoudt het materiaal zijn originele vorm en dit komt de levensduur van je slaapzak alleen maar ten goede. Dit geldt voor zowel donzen als synthetische slaapzakken.
Hoe kun je die slaapzak én al je andere spullen het beste in je backpack stoppen? Hier lees je zeven handige tips!
9 reacties
Ik heb net een lichtgewicht mummyslaapzak gekocht. Moet hem alleen nog gaan uittesten in het voorjaar 🙂 En ik wil er graag een binnenslaapzak bij kopen. Maar daar heb je ook weer veel verschillen in.
In Zambia weet ik nog goed dat ik met kleding in een slaapzak het veel kouder had dan zonder kleding. Wel had ik warme sokken erin aan. Want als mijn voeten niet warm zijn dan blijf ik het kou houden. Fijne tips waar je zeker wat aan hebt.
De juiste slaapzak hebben kan je reis echt maken of breken! Ik spreek uit ervaring. Tijdens mijn liftreis doorheen Europa had ik een hele goedkope slaapzak en er waren vaak nachten waar ik geen oog dicht deed omdat ik het gewoon veel te koud had! Voor mijn liftreis doorheen Centraal Azie heb ik deze keer een goeie research gedaan en heb ik eindelijk een goeie en warme slaapzak. Je tips zitten er echt knal op, had ik dit artikel voor mijn reis doorheen Europa gezien 😉
Goede tips, mijn broer en ik waren gisteren aan het kijken voor slaapzaken als hij naar Mount Everest Base Camp gaat. Het is echt belangrijk dat je de goede temperatuur kiest.
Ik heb twee slaapzakken…een dunne en een hele dikke die ik in Afrika gebruikt heb. Overigens had ik het nog steeds koud met deze slaapzak, terwijl hij tot -10 zou gaan. Ik geef wel eerlijk toe een enorme koukleum te zijn. Meestal prop ik mijn slaapzak dan vol met losse kleding…dat helpt echt.
Haha, ja het is altijd wel een beetje afhankelijk van hoe snel je het zelf koud hebt. Ik heb het bijvoorbeeld altijd warm, dus voor mij geldt het omgekeerde 🙂
Ik heb meerdere slaapzakken en inderdaad de mummy geeft meer warmte, maar ik raak er toch altijd in verstrikt. Ik wil altijd omdraaien in mijn slaapzak maar dat kan met een mummy niet. Daarom kies ik vaak deken model. Ik heb het wel bijna altijd koud. Bij roadtrips neem ik altijd twee slaapzakken mee en ik heb vaak ook een kruik bij…
Mooie foto van het luchten van die slaapzak op zo’n topplek.
Zelf heb ik al een eeuwigheid geen slaapzak meer gekocht besef ik nu. Vroeger reisde ik er nog wel mee, maar toen ik eenmaal naar warmere landen ging werd het een lakenzak of sarong, of ik kampeerde niet meer.
Het lastigst aan een slaapzak vond ik altijd dat je je benen niet lekker ‘wijd’ uit elkaar kon doen.
Ja, ik vind het gebrek aan bewegingsvrijheid ook altijd weer even wennen! Als je je drie keer omdraait in je slaap, lig je in de knoop!