Je drone mee op reis: wat mag wel en wat mag niet?

Drones, je ziet ze steeds vaker en ze zijn een soort selfiestick 2.0 aan het worden. Niet zo gek, want ze worden steeds betaalbaarder. Daarnaast is het gaaf speelgoed waar je geweldige beelden mee kunt schieten die je niet met je gewone camera kunt maken. Dit was voor ons ook de reden om een DJI Mavic 2 Pro Fly More Combo aan te schaffen.Wil je je drone mee op reis nemen? Dan is er wel een aantal zaken om rekening mee te houden om vervelende situaties te voorkomen!

Het is gewoon supergaaf, foto’s en video’s vanuit de lucht genomen van een adembenemende omgeving. Steeds meer mensen kopen een drone, alleen lezen we ook dat niet iedereen op de hoogte is van de regels met betrekking tot het vliegen met een drone of het meenemen van een drone naar een ander land. Dit met soms heel vervelende gevolgen: drone weg… zonde! Zeker omdat dit met een beetje voorbereiding te voorkomen is.

Mag m’n drone mee op reis naar alle landen?

Het is niet in alle landen toegestaan om je drone zomaar te gebruiken, of überhaupt mee te nemen het land in. In bijvoorbeeld Turkije, Marokko, Thailand en Cuba zijn er drones ingenomen op de luchthaven. Dit kan je voorkomen door een officiële aanvraag in te dienen om je drone mee te nemen het land in. Hoe groot de kans van slagen is? Geen idee, hier hebben we zelf ook nog geen ervaring mee. Wij zijn van plan om een aanvraag in te dienen voor Nepal, waar onze wereldreis volgend jaar begint.

Update: Het bleek een ontzettende administratieve rompslomp om een officiële drone licentie aan te vragen in Nepal. Zelfs met een Nepalese vriend ín Kathmandu is het ons niet gelukt. Uiteindelijk hebben we op aanraden van die vriend besloten om niet te vliegen in de bergen, omdat de kans aanwezig was dat onze drone in beslag genomen zou worden.

In veel landen is het wel toegestaan om drones mee te nemen, maar moet je drone geregisteerd zijn of zijn er andere voorwaarden waar je aan moet voldoen. Deze voorwaarden kunnen per land verschillen.

Verdiep je van tevoren goed in de regels rondom drones van het land dat je wilt bezoeken! Met name bij de douane hoef je niet op enige vorm van medeleven te rekenen… En om te zeggen dat het zonde is om je speeltje op die manier kwijt te raken, is een understatement. Een handige app hiervoor is DroneMate, te downloaden in de App Store en de Google Play Store, of gebruik de onderstaande kaart.

Kan ik m’n drone als handbagage meenemen in het vliegtuig?

Je mag je drone (bijna) altijd meenemen in je handbagage, zolang deze maar voldoet aan de standaard regels voor handbagage, inclusief de toegestane maat en het gewicht. Per maatschappij kunnen er verschillende regels gelden rondom de batterijen van je drone. Bij KLM bijvoorbeeld, mag het aantal kWh maximaal 100 zijn, en bij Transavia maximaal 160. Daarnaast moeten ze los van de drone verpakt worden en moet je de polen afplakken. Wij zorgen er voor de zekerheid ook altijd voor dat de batterijen helemaal leeg zijn.

En als ruimbagage?

Een andere optie is om je drone mee te nemen in je ruimbagage. Dit kan je behoorlijk wat gewicht en ruimte in je handbagage schelen. De vraag is alleen of je dat durft. Je weet niet hoe ze achter de schermen omgaan met je ruimbagage… Kies je er toch voor om je drone wel bij je ruimbagage te stoppen, verpak ‘m dan goed zodat ie wel tegen een stootje kan! Het enige wat waarschijnlijk niet mee mag in je ruimbagage, zijn de batterijen in verband met brandgevaar bij kortsluiting of een productiefout. Plak de polen van de batterijen af, verpak ze los van elkaar en zorg er voor de zekerheid ook voor dat ze helemaal leeg zijn. Je hebt speciale LiPo safety bags om je batterijen in te vervoeren, deze zorgen ervoor dat je batterijen bijvoorbeeld niet in de fik vliegen onderweg.

Drone mee op reis - landschapsfoto

Mag ik overal vliegen waar ik maar wil?

Ook al is het toegestaan om je drone mee op reis te nemen naar een bepaald land, je hebt je altijd aan bepaalde regels te houden. In de meeste landen mag je niet over steden, wegen, huizen en beschermde natuurgebieden vliegen. Daarnaast is het ook niet toegestaan om in de buurt van vliegvelden en militaire gebieden te vliegen. Veel drones zullen dit ook aangegeven aan de hand van hun GPS-locatie, of in sommige gevallen niet eens opstijgen. Deze informatie vind je meestal op de website van de overheid van het land. In Nederland heb je de app van verzekeringsmaatschappij ASR, ASR Vlieg Veilig te downloaden in de App Store en de Google Play Store.

Ook handig!

Als je bovenstaande punten doorneemt weet je zeker dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan in het buitenland, en neem je zonder stress je drone mee op reis. Maar er is altijd meer waar je rekening mee kunt houden voor optimaal plezier van je drone!

 • Is je drone verzekerd door middel van je reisverzekering? Een beetje drone is niet goedkoop waardoor het overwegen van een reisverzekering die je drone dekt misschien wel de moeite waard is.
 • Hoeveel batterijen neem je mee? Drones slurpen je batterijen binnen no time leeg! Zorg ervoor dat je één of meerdere extra batterijen hebt en deze ook onderweg op kunt laden met bijvoorbeeld een autolader.
 • Voorkom dat je drone beschadigt op reis! Soms krijg je een mooi koffertje om je drone in te bewaren en mee te nemen waardoor hij altijd beschermd wordt. Wij hebben zelf extra beschermers voor de propellors gekocht aangezien dit toch een van de meest kwetsbare onderdelen zijn.

Ben je benieuwd welke fotografie spullen we nog meer meenemen op reis? We hebben onze complete uitrusting voor je op een rijtje gezet!

—————

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wij een kleine vergoeding krijgen als jij iets aanschaft via deze links. Geen zorgen, je betaalt hiervoor niets extra’s!

Delen:

18 reacties

 1. Goede tips, mijn broer heeft een hele mooie drone. Gelukkig bekijkt hij van te voren altijd goed of een drone mee mag naar het land waar we heen gaan 😛 Het vliegen met een drone is niet aan mij besteed trouwens, echt heel lastig.

 2. De lipo safety bag is wel een uitvinding. Ik vind het zelf ook wel prettiger dat de batterijen erin zitten. Handige app, ik vind het toch altijd weer een heel gedoe om uit te vinden naar welk land hij mee mag en naar welk land niet. Over een paar weken ga ik weer naar IJsland, gelukkig mag hij daar zeker mee naar toe!

 3. Ik vind dergelijke foto’s altijd zo mooi, maar een drone zou niet aan mij besteed zijn. Ik ben echt zo onhandig en vliegen met een drone is vragen om problemen bij mij, haha. Dat laat ik liever aan anderen over.

 4. Ik zat er van de week eens over te denken, het ziet er atlijd zo gaaf uit, die beelden!! Ik denk alleen dat er bij mij weinig van terecht zou komen. IK ben niet zo handig. En ik bedacht me idd ook dat t lang niet altijd mag.. heel jammer! Ik denk dat ik het voor nu nog maar even laat.. maar wie weet oooitt…

 5. Ik had geen idee dat je soms een aanvraag moet doen om je drone mee te nemen. Ik heb er dan zelf ook geen, maar twijfel er weleens over.. inderdaad, zeker nu ze betaalbaarder worden. Maar ik irriteer me ook geregeld aan andermans drones en dan wil ik dat zelf weer niet doen bij anderen.. daarnaast HEB ik al veel elektronica bij me.. tot nu toe zijn dot de 2 dingen die me tegenhouden, maar wie weet.. want de foto’s en beelden uit de lucht zijn wel heel gaaf.

 6. Wat een handig overzicht. Zelf heb ik geen drone, maar het lijkt me soms ingewikkeld om te weten waar je wel en niet mag vliegen. Ik heb er wel eens serieus over nagedacht, omdat ik de beelden altijd zo mooi vind, maar ik neem altijd al zoveel apparatuur mee op reis :p

 7. Jeetje wat komt er eigenlijk veel bij kijken, had ik nooit zo bij stilgestaan. Ik overweeg om er een te kopen, maar het is dan ook weer iets “extra’s” om mee te moeten sjouwen altijd. Ik ben er nog niet helemaal uit haha.

  1. Haha ja, wij kunnen met al onze camera-apparatuur en drone tegenwoordig niet meer alleen met handbagage reizen voor korte trips! Als we de drone thuislaten, lukt dat misschien nog net. Maar je kunt er wel hele gave beelden mee schieten!

 8. Wat een handig artikel. Hier ben ik aan het sparen voor een drone en kijk er naar uit om er mee aan de slag te gaan. Wel handige tips. Wist echt niet dat ze in Marokko en Thailand drones waren ingenomen. En ik zou trouwens nooit mijn dure drone in mijn ruimbagage doen. Je weet nooit!

 9. Ik vind het echt zo’n gaaf ding, of toch vooral de beelden die je regelmatig(er) ziet verschijnen. De praktische kant is een van de dingen die me tegenhouden, en daar helpt dit artikel wel goed mee!

 10. Een super handig artikel, en echt heel belangrijk om de regels ervan te weten. Ik zou echt graag een drone willen aanschaffen, maar wanneer ik een drone mocht besturen van een vriend had ik die per ongeluk laten crashen. Niet kapot, maar toch, het lijkt me een hele taak om een drone te leren besturen!

 11. Ik en mijn vriendin gaan in januari een wereldreis maken. Aangezien we ons zullen uitschrijven in Nederland, zal onze Nederlandse WA verzekering komen te vervallen. We hebben een reisverzekering via Allianz Globetrotter die schade aan de drone verzekerd, echter niet fungeert als aansprakelijkheidsverzekering als ik bijvoorbeeld tegen iemand zijn auto aanvlieg en schade maak. Heb jij enig idee hoe ik mijn drone kan verzekeren en dan met name verzeker voor schade of letsel aan anderen?

  1. Hi Julian!

   Er zijn steeds meer verzekeringsmaatschappijen die WA verzekeringan aanbieden voor drones. Sommige voor in Nederland, anderen ook voor in het buitenland. Independer heeft er een handig artikel over: https://weblog.independer.nl/reisverzekeringen/drone-mee-op-vakantie/. Daarnaast zijn er verschillende sites zoals https://www.dronewatch.nl/ en https://www.droneverzekering.nl/ waar informatie te vinden is. Ik zou gewoon even contact met verschillende maatschappijen opnemen met je vraag rondom het uitschrijven in Nederland, ze kunnen je vast meer vertellen :-). Hopelijk heb je hier wat aan! Zou je ons kunnen laten weten hoe je het uiteindelijk doet met je verzekering? Succes!

 12. Hi!
  Maart aanstaande vlieg ik naar Mexico en zou ik graag mijn DJI Mavic air mee willen nemen maar heb er mijn twijfels over. Heb jij hier ervaring mee?
  Ik heb al wel contact gezocht met de Mexicaanse ambassade in Nederland en die gaan nu op basis van mijn informatie een certificaat opmaken die ik dan mee moet nemen.
  Ben ik dan rond of mis ik dan nog iets wat ik moet regelen? Moet ik hem nog ergens registreren?

  Alvast bedankt.
  Silvano

  1. Hi Silvano!

   Met Zuid-Amerika hebben we geen ervaring wat betreft drones. Ik heb wel een aantal websites en documenten waar het misschien in te vinden is, ik ga er even induiken en kom erop terug!

  2. Hey Silvano,

   Op het internet staan tegenstrijdige berichten rondom drones in Mexico. De een zegt dat je wel een registratie of permit nodig hebt, de andere niet… Hier lopen wij ook vaak tegen aan. Wanneer het mogelijk is om de drone te registreren of een permit aan te vragen, doen we dit ook maar. De boetes of andere straffen kunnen behoorlijk vervelend zijn, zeker in landen waar corruptie ook een bekend fenomeen is.

   Wij kijken vaak op de site van UAV Coach: https://uavcoach.com/drone-laws-in-mexico/. Hier staan ook contactgegevens in voor eventuele aanvragen. UAV Systems heeft een uitgebreide website, zij zeggen alleen weer dat je zomaar met je drone zou mogen vliegen in Mexico: https://www.uavsystemsinternational.com/drone-laws-by-country/mexico-drone-laws/.

   Ik kwam ook een artikel tegen over nieuwe regels die recent in zijn gegaan, waarin staat dat je je drone sowieso moet registreren: https://mexiconewsdaily.com/news/tighter-rules-on-drones-coming/. Ze hebben het vooral over zwaardere drones. De details rondom de regels van kleinere drones zoals je Mavic Air worden niet echt toegelicht. Hier vindt je een hele discussie rondom dit artikel: https://mavicpilots.com/threads/new-drone-laws-in-mexico-tourists-cant-use-drones-after-12-1-18.52731/

   Om op safe te gaan zou ik je drone in ieder geval laten registreren, zodat je in ieder geval iets van papieren kunt laten zien bij aankomst op het vliegveld. Als je een permit kunt aanvragen vanuit NL kun je dit ook doen, maar het kan zijn dat dat alleen ter plekke kan omdat ze misschien pasfoto’s nodig hebben en ze jou ook willen zien om die foto’s te verifiëren aangezien jij de bestuurder bent.

   Ik hoop je hiermee wat verder te hebben geholpen, heel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen