Het is misschien wel het meest indrukwekkende feest in Thailand: Loy Krathong! Duizenden lichtjes verlichten de hemel én de rivieren van verschillende Thaise steden. Al die lichtjes is een ontzettend mooi gezicht. Ben je rond november in Thailand? Dan is het zeker een must om je te mengen in dit prachtige spektakel!
Op welke datum het feest gevierd wordt, is afhankelijk van de stand van de maan. De festiviteiten duren meestal zo’n drie dagen, maar het hoogtepunt is op de avond van de volle maan in de twaalfde maanmaand. Dit is vrijwel altijd in november. Loy Krathong is ook gelijk het einde van het regenseizoen. De waterstand van de rivieren is dan op z’n hoogst. In 2017 werd Loy Krathong op 3 november gevierd. Wil je zeker zijn dat je dit spektakel volgend jaar wel meemaakt? Zorg dan dat je rond 23 november 2018 in Thailand bent!
Offers voor geluk
‘Loy’ betekent letterlijk ‘laten drijven’ en een ‘Krathong’ is een handgemaakt bootje in de vorm van een lotusbloem. Tijdens Loy Krathong worden duizenden van deze ‘krathongs’ te water gelaten. De Thai geloven dat met de krathong het ongeluk van hen wegdrijft. Een krathong wordt meestal gemaakt van bananenbladeren en versierd met bloemen, kaarsen, wierrook en negen muntjes (negen is het geluksgetal voor Thai). Hoe verder het bootje wegdrijft en hoe langer de kaars blijft branden, hoe meer geluk het brengt. Loy Krathong wordt gevierd om de heilige moeder van het water, Phra Mae Khongkha, te eren en om vergeving te vragen voor de zonden die ze begingen.
De beste plek om Loy Krathong te vieren
Niet overal in Thailand wordt het festival even uitbundig gevierd. In Chiang Mai zijn de meeste festiviteiten en ook op Phuket en Koh Samui is veel te doen. Zelf was ik in Chiang Mai tijdens Loy Krathong en dat is een prima plek om je helemaal te mengen in het feestgedruis. De rivier Ping loopt door de stad en hier worden veel krathongs te water gelaten en lantaarns opgelaten. Vanaf een brug heb je het beste uitzicht en kun je zowel de bootjes op de rivier als de lantaarns in de lucht goed zien; een supermooi en romantisch gezicht! Je kunt ook zelf een bootje laten wegdrijven of een lantaarn oplaten. Kies je voor een bootje, zorg dan dat je wel een exemplaar koopt die natuurlijk afbreekbaar is. Er worden namelijk ook veel krathongs gemaakt van foamboard en dat is slecht voor het milieu!
Ook in andere steden wordt Loy Krathong wel gevierd, maar een stuk minder uitbundig dan in Chiang Mai. In kleinere steden of dorpjes is het festival kleinschaliger en ook authentieker. Een aanrader als je bijvoorbeeld al eens in Chaing Mai geweest bent.
Veel verschillende activiteiten
In Chiang Mai kijk je tijdens Loy Krathong je ogen uit! De straten van de binnenstad zijn gevuld met mensen die lantaarns oplaten. Wat je zeker niet mag missen zijn de optochten die door de straten van Chiang Mai gaan. Je kunt er praalwagens bekijken en jonge meiden tutten zich helemaal op voor schoonheidswedstrijden.
Loy Krathong of Yi Peng?
Veel mensen halen Loy Krathong en Yi Peng door elkaar. Beide zijn Thaise festivals, maar Yi Peng wordt alleen in het noorden van Thailand gevierd. Waar Loy Krathong draait om de bootjes in de vorm van lotusbloemen, worden er met Yi Peng duizende papieren lantaarns aangestoken en opgelaten en hangen er kleurrijke lantaarns in de straten en aan gebouwen. Omdat de festivals samen gevierd worden, denken veel mensen dat de papieren lantaarns onderdeel zijn van Loy Krathong. Veel toeristen vinden al die lantaarns in de lucht een prachtig gezicht (en dat is het ook), daarom is het oplaten van de lantaarns inmiddels een traditie die voor velen alsnog bij Loy Krathong hoort, ook buiten Chiang Mai.
De lantaarns zijn gemaakt van dun rijstpapier en er vliegen door een klein bakje met brandstof aan de onderkant. Als de lantaarns op de juiste manier worden opgelaten, kunnen ze heel hoog en ver komen. Voor de Thai is het belangrijk dat de lantaarn pas uitgaat op het moment dat hij hem niet meer kan zien. Hoe hoger en verder de lantaarn komt, hoe beter. Veel Thai schrijven een bericht, gebed of wens op hun lantaarn voordat ze hem loslaten. De officiele plek in Chiang Mai om je lantaarn op te laten is achter de Mae Jo universiteit. Hier gaan meer dan 10.000 ballonnen tegelijkertijd de lucht in.
Je kunt zonder schuldgevoel meedoen aan de festiviteiten! De lantaarns zijn overal te koop en hiermee steun je de lokale bevolking. Koop je lantaarn bijvoorbeeld bij een tempel, hier geven ze je ook tips over hoe je kunt zorgen dat je lantaarn goed de lucht in gaat.
Het festival van het water in Laos, Myanmar en Cambodja
Loy Krathong wordt niet alleen in Thailand gevierd, maar ook door de inwoners van Laos, Myanmar en Cambodja. Hoewel de essentie van het feest hetzelfde is, namelijk offers brengen aan de godin van het water, zijn er ook kleine verschillen tussen de landen. In Laos heet het festival Awk Phansaa en laten mensen net als in Thailand kleine bootjes te water, zijn er optochten en gaan ze naar de tempels. De volgende dag heet Bun Nam en staat bekend om zijn spektaculaire bootraces in Vientiane, Luang Prabang en Savanakhet. In Myanmar wordt Thasaung Mong gevierd. Straten en gebouwen worden verlicht met kaarsen en vrouwen werken de hele nacht om ‘s ochtends kleding aan de monikken te kunnen geven. Ook worden er enorme ballonnen opgelaten en is er vuurwerk en muziek. Cambodjanen vieren Bon Om Touk, een festival dat erg veel overeenkomsten kent met Loy Krathong. In de hoofdstad Phnom Penh is tijdens het festival het meeste te doen. Er is ook een bootrace en er zijn parades, optredens en vuurwerk.
Als je aan het backpacken bent is het misschien verleidelijk om je accomodaties niet van tevoren te boeken. Maar tijdens Loy Krathong in Chiang Mai is dit geen goed idee. Hotels en hostels zitten vaak stampvol tijdens deze periode. Zorg dus dat je er op tijd bij bent! Ik verbleef in Chiang Mai in het Vieng Mantra hotel. Een fijne plek in een rustige zijstraat van het drukke Ratchadamnoen road. Niet de goedkoopste optie, maar zeker een prima plek om een paar nachten te verblijven.
Ben jij wel eens in Thailand geweest tijdens Loy Krathong?
—————
Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wij een kleine vergoeding krijgen als jij iets aanschaft via deze links. Geen zorgen, je betaalt hiervoor niets extra’s!
17 reacties
Wow…dit lijkt me echt zo bijzonder om mee te maken. Ik zag deze week al prachtige foto’s voorbij komen van dit festival. Ik was tijdens Diwali in Nepal en vond dat echt zo ontzettend mooi. Als ik een keer terug ga naar Thailand, wil ik zeker tijdens dit festival. Die optocht ziet er heel mooi uit.
Ja, het is een drukte van jewelste in de stad, maar dat is het meer dan waard. Sowieso vind ik het altijd erg leuk om op deze manier iets van de cultuur en gewoontes van een land mee te krijgen 🙂
Het ziet er zo gaaf uit! Het lijkt me heel bijzonder om mee te maken.
Ik hoop dat men op korte termijn overgaat op ballonnen (en bakjes) die volledig biologisch afbreekbaar zijn.
Ja, het is echt prachtig! Wel jammer inderdaad dat het milieu in Azië vaak een stuk minder belangrijk gevonden wordt en er dus plastic alternatieven komen. Reizigers kunnen in ieder geval helpen door een ‘origineel’ bootje te kopen, gemaakt van bananenbladeren. Al wordt er nu ook geëxperimenteerd met brood en dat schijnt ook wel aan te slaan 🙂
Interessant verhaal, nooit geweten dat er zoveel achter zat. En ik dacht inderdaad ook dat Loy Krathong en Yi Peng hetzelfde waren.. Jammer genoeg heb ik dat op 1(!!) dag na gemist – ik zat precies die avond in het vliegtuig. Ik zou er heel graag eens heen willen.
Ahh dat is balen! Ik moet zeggen dat het bij ons ook toeval was dat we destijds op de juiste plek op het juiste moment waren, maar tof was het zeker!
Wat een uitgebreid en handig artikel, bedankt! Het lijkt me inderdaad een erg gaaf festival om een keer mee te maken, het ziet er zo magisch uit 🙂
Prachtig weergegeven! Onze allereerste dag in Thailand was in Chiang Mai net toen dit feest gaande was en we verbaasten ons over alle lichtjes in de lucht en vroegen ons af wat het was….we hadden nog nooit van Loy Krathong gehoord, maar vielen met onze neus in de boter…heel gaaf!
Wat ziet dat er magisch uit met al dat licht. Ik heb er wel eens over gedacht om zelf ook eens zo’n lantaarn op te laten en samen met gezin een wens te doen, toen hoorde ik dat die lantaarns niet zo milieuvriendelijk zijn dus heb ik er maar vanaf gezien, maar het idee vind ik wel heel gaaf. En heel veel tegelijk omhoog zien gaan is wel een gaaf gezicht. Die bootjes lijken me ook prachtig om te zien, zo op het water. Bijzonder hoor!
Echt – ik roep nu al 3 jaar dat ik dit moet zien. Zo speciaal met al die duizende lichtjes. Zelf zag bij de laatste editie heel veel Instagram foto’s voorbij komen. Ik denk er zelfs overna om nu volgend jaar te gaan :). Want dit is gewoon magisch.
Wat een bijzonder festival om mee te maken! Ik was ooit eens op de nationale feestdag in Canada, erg tof om zoiets mee te maken. Dit feest in Thailand klinkt nog veel specialer. Toen ik in Thailand was, heb ik zo’n wensballon opgelaten. Was tof!
Ohhh, wat een geluk dat je dit feest in Chiang Mai hebt mogen meemaken. Volgens mij zijn de mensen daar sowieso het meeste van de feesten, andere feesten worden er ook uitbundig gevierd volgens mij. En wij hebben er een hele gave optocht met bloemen-praalwagens meegemaakt.
Ik was vorig jaar in Chiang Mai tijdens Loy Krathong. Ik had mijn reis speciaal rond die datum gepland omdat het me zo’n bijzonder feest leek. Helaas stierf de koning een maand van te voren waardoor een groot deel van de festiviteiten, zoals de schoonheidswedstrijden, niet door ging. Wel heb ik een krathong gemaakt in het hostel waar ik verbleef en deze te water gelaten. Het aantal wensballonnen viel ontzettend tegen maar het was toch wel mooi om mee te maken.
Leuk! Bijzonder om mee te maken! Ik was ook een keer in Thailand tijdens Loy Krathong, maar in Bangkok heb ik er niet zo heel veel van gezien. Ik heb even tussen mijn oude foto’s gekeken en ik heb nog wel 2 ‘kaarsjes/lantaarns/bootjes’ op de foto, maar meer niet. Ik had heel veel lichtjes op de Chao Phraya verwacht, maar dat was niet zo.
Zo magisch, wowww! Wil het dolgraag eens meemaken;) Handig deze guide zodat ik straks op de goede plek sta;)
Wat een bijzonder festival om mee te maken lijkt me dit. Die optochten zien er ook gaaf uit, maar het zal er wel behoorlijk druk zijn denk ik 🙂
Leuk om jullie post te lezen & prachtige foto’s! Wij hebben Koy Krathong 1x in Pakse, Laos meegemaakt en ook 1x in Sukothai gevierd te midden van de oude ruïnes, erg indrukwekkend!