Low budget door Noorwegen reizen: zo doe je dat!

Noorwegen staat bij veel mensen op dat welbekende lijstje dat in veel gevallen sneller wordt uitgebreid, als dat er zaken vanaf worden gestreept. De kosten is een veel gehoord argument om het land nog even links te laten liggen, en dat is begrijpelijk. Noorwegen is gewoon een stuk duurder dan Nederland. Toch is het echt wel mogelijk om low budget door Noorwegen te reizen!

Eigenlijk is het hartstikke zonde om Noorwegen op je bucketlist te laten staan met als voornaamste reden de hoge prijzen. Het vraagt wat extra voorbereiding, aanpassingsvermogen, creativiteit en soms wat gepaste brutaliteit en/of lef… Maar met onder andere de volgende punten, is het zeker mogelijk om de kosten flink te drukken waardoor een bezoek aan deze Europese parel wellicht toch tot de mogelijkheden behoort!

Wees er vroeg bij met boeken

De eerste stap om low budget door Noorwegen te reizen zet je thuis al. Over het algemeen zijn vlieg-, trein-, en bustickets in Noorwegen goedkoop wanneer je deze ruimt van tevoren boekt. Zo biedt de NSB, de Noorse NS, elke maand Minipris-tickets aan. Dit zijn extra goedkope treinkaartjes voor verschillende intercity(regiontog)treinen. Minipris tickets hebben geen vaste prijs omdat ze worden bepaald door de vraag naar tickets en het beschikbare aanbod. Op de populaire trajecten zijn er hierdoor meestal minder Minipris tickets beschikbaar. Er zitten wel een paar spelregels aan verbonden. Zo kan je bijvoorbeeld uiterlijk één dag van tevoren een Minipris ticket bestellen en zit je vast aan een specifieke vertrektijd waarop je ticket geldig is.

Low budget door Noorwegen - treinreizen

Weet naar welke supermarkt je moet gaan

Net als in Nederland, kan de keuze voor supermarkt waar je je boodschappen doen invloed hebben op het bedrag onderaan je kassabon. Bij de Aldi zal dat bedrag over het algemeen lager zijn dan bij de Albert Heijn. In Noorwegen kan je de Kiwi, Rema 1000 en de Rimi vergelijken met de Aldi. De Joker, Coop, Spar en Bunnpris vallen onder het middensegment. De supermarkten die je echt moet vermijden als je op je budget wilt letten zijn de Meny en de Ultra, dat zijn zo’n beetje de Jumbo en de Albert Heijn van Noorwegen. Je hebt ook nog de Coop Prix, een beetje vreemde eend in de bijt. Dit is een budgetversie van de Coop om te kunnen concurreren met de Kiwi, Rema 1000 en de Rimi, waardoor je hier ook prima goedkoop je boodschappen kunt inslaan. Aziatische supermarkten hebben vaak ook een groot en goedkoop assortiment!

Je boodschappen

Naast je keuze voor een supermarkt, valt er ook nog flink wat winst te behalen door als een echte “zuinige Hollander” door de winkel te gaan (en terecht hoor!). Kijk goed naar de producten op de bovenste en laagste planken in de schappen, die zijn vaak goedkoper als alle producten op ooghoogte. Reken ook alles om naar de prijs per liter of per kilo om zeker te weten dat je écht het goedkoopste uit bent. De broden in de supermarkt zijn allemaal ongesneden. Als je wilt kun je ze zelf door de snijmachine halen, maar je brood blijft veel langer vers als je dit niet doet en het gewoon zelf snijdt wanneer je het wilt eten.

Het kan ook zeker de moeite waard zijn om te zoeken naar producten die volgens het etiket over datum zijn. Het was altijd zo dat je deze producten dan gratis mocht hebben, maar het is momenteel niet duidelijk hoe dat nu zit. Probeer het gewoon! Het is zo lang doodnormaal geweest om dit te doen (de jongens uit de documentaire North of the sun leefden er zo’n beetje van), dat ze je echt niet raar aan zullen kijken als je het probeert. Wat heb je te verliezen en wat heb je te winnen? 🙂

Low budget door Noorwegen - Rema 1000

Studentenkaart: goud waard als je low budget door Noorwegen reist

Als student kan je flink wat geld besparen in Noorwegen. Als je studeert wil je op vakantie waarschijnlijk zo ver mogelijk bij alles wat met school te maken heeft vandaan blijven, maar laat je studentenkaart toch maar in je portemonnee zitten!  Zowel in het openbaar vervoer als bij verschillende attracties kan dit kaartje je voordeel opleveren. Heb je nog een oude studentenkaart liggen? Neem ‘m gewoon mee. Ik gebruikte mijn (geldige) studentenkaart vooral in het openbaar vervoer, en daar werd ie nooit aandachtig bekeken. Met het feit dat ik een pasje kón laten zien leken ze al genoegen te nemen. Niet geschoten is altijd mis, toch?

Toppunt van low budget door Noorwegen: gratis overnachten!

Lang leve het allemannsretten (het allemansrecht, of het recht om rond te zwerven)! Als je de Noorse natuur écht wilt beleven moet je hier absoluut een keer gebruik van maken. Je mag in de natuur slapen waar je wilt, dus neem je tent mee. Geen overnachtingskosten, maar wel de meest bijzondere Scandinavische uitzichten vanuit je eindeloos grote “hotelkamer” zonder muren voor jezelf. Wij zweren erbij! Heb je nog geen tent? Dit stappenplan helpt je de perfecte tent vinden.

Nog nooit eerder in het wild gekampeerd? Lees hier onze tips.

Heb je toch liever wat meer luxe? Via Airbnb ben je regelmatig ook goedkoper uit als in een eigen hotel- of hostelkamer. Zeker als je ook nog eens €34,- tegoed krijgt!

Low budget door Noorwegen - wildkamperen

Liften: veilig en gratis

Noorwegen is één van de veiligste landen ter wereld. Ondanks dat liften niet gebruikelijk is, is het een prima alternatief om low budget door Noorwegen te reizen! We hebben het zelf ook meerdere keren gedaan tijdens onze reis door Scandinavië. We hebben nooit lang hoeven wachten en iedereen die ons meenam was hartstikke aardig en behulpzaam!

Roken en drinken is gewoon duur

Dat Noorwegen (voor ons) een duur land is, is een feit. Drank, sigaretten en andere tabakswaren zijn nog een slag duurder, wat het low budget door Noorwegen reizen er niet makkelijker op maakt. Wil je toch graag een biertje of een wijntje? Koop deze dan in de supermarkt en neem ze niet op een terras of in een restaurant. Kan je echt niet zonder je nicotine? Neem  dan een voorraadje mee. Hou hierbij wel rekening met welke hoeveelheden je maximaal mee mag nemen om problemen te voorkomen.

Low budget door Noorwegen - natuur

Buiten de deur eten

Uit eten gaan in Noorwegen is gewoon duur, punt. Wil je toch graag een keer buiten de deur eten? Lunchen is over het algemeen aanzienlijk goedkoper dan avondeten in een restaurant. Kies daar dan voor! Plan je lunch een beetje laat en zorg dat je goed vol zit. Scheelt je weer bij het avondeten 😉 Als je onverhoopt toch iets moet scoren als avondeten; Aziatische eetgelegenheden zijn, net zoals Aziatische supermarkten, een stuk goedkoper en hebben vaak een ruime keuze aan prima gerechten!

Tips voor de eerste keer wildkamperen

Delen:

21 reacties

  1. Wat een fijn artikel! Noorwegen staat echt heel hoog op mijn bucketlist, maar de prijzen houden mij inderdaad nog een beetje tegen. Wij hebben ook geen eigen auto en een auto huren onder de 25 is sowieso duur, dus dat houdt me ook tegen. Fijn om te lezen dat je in Noorwegen ook echt wel low budget opties hebt!

    1. Ja, wij zijn nu toevallig ook aan het kijken naar goedkopere opties om een auto te huren in Noorwegen. Je hebt er ook een soort Airbnb voor auto’s, dus daar zijn we nu een beetje naar aan het kijken.

  2. Wat een handige tips! Zo kom je toch toe in een duurder land! Ik zou graag naar Noorwegen en zijn buurlanden gaan maar het is er zo duur! Nog even sparen en jouw tips onthouden!

  3. Ik vond Noorwegen echt bizar duur. En dan had ik gewoon een tentje bij me … inderdaad buiten de deur eten is echt bizar, dat hebben we dus maar niet gedaan. Voor mij draagt dit toch echter wel echt bij aan een vakantiegevoel. Hopelijk mag ik van de zomer weer die kant op … dan maar iets dieper in de buidel tasten vrees ik haha

  4. Goede tips, vroeger gingen wij vaak kamperen in Noorwegen en dan namen we ook een hele krat eten mee. Het is inderdaad duur in Noorwegen maar als je goed je best doet kun je inderdaad echt budget reizen door het land. Zeker het allemansrecht zorgt ervoor dat je kunt besparen op overnachtingen.

  5. Ik moet inderdaad bekennen dat Noorwegen me behoorlijk duur lijkt als bestemming (met name om langer te blijven), maar in de zomer is het volgens mij een geweldige plek om te hiken en te kamperen. En dat kost inderdaad natuurlijk weinig tot niets! Goede tips guys 🙂

  6. Wij zijn in Oslo geweest en willen graag de natuur van Noorwegen ontdekken. De bizarre kosten houden me nog wel een beetje tegen. Zelf koken is verreweg de goedkoopste optie. Dat haalde in IJsland ons budget ook een stuk verder omlaag.

  7. Ik ben tot nu toe alleen nog maar in Zweden geweest en dat was niet goedkoop. Ik weet nog dat ik op dag 1 een wijntje en een mixdrankje bestelde en moet iets boven de 20 euro afrekenen. Daarna heb ik weinig meer gedronken 😉 Noorwegen lijkt me echt een fantastisch land met een prachtige natuur!

  8. Handige tips! Ik zou graag nog eens een keer een treinreis willen maken van Oslo naar Bergen maar het zijn inderdaad de kosten die me tegenhouden. Gelukkig rook ik niet en drink ik nauwelijks, dat scheelt alweer.

  9. Even een tip van mij mbt het huren van een auto in Noorwegen; er bestaat tegenwoordig een auto verhuurbedrijf genaamd “Rent a Wreck” , (klinkt wat onbetrouwbaar maar dat is niet zo).
    De auto’ s zijn alleen wat beschadigd maar veilig, je huurt ze voor bijna de helft goedkoper dan van de bekende autoverhuur bedrijven!

    1. Hi Mieke!

      Klopt, afgelopen zomer waren we weer in Noorwegen en kwamen we ze ook tegen. We hebben geen ervaring met Rent a Wreck. Toen we een auto wilde reserveren hadden ze al niks meer beschikbaar. Waarschijnlijk moet je er wel bijtijds bij zijn. Heb jij er wel eens een auto gehuurd?

  10. Wij gaan dit jaar voor het eerst met een camper naar Noorwegen, heb flink gespaard en jouw tips heb ik al genoteerd in mijn reisverslag boekje.
    Dank je wel voor jouw tips !!!!
    En wij hebben er reuze zin in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer avonturen