Van reizen leer je. Over jezelf, over andere culturen en de plekken die je bezoekt, maar ook over het reizen zelf. Dat is niet iets wat je van de ene op de andere dag onder de knie hebt, maar leer je vooral door te doen! Je ontdekt hoe het toch kan dat de toeristische hotspots die je graag wilt zien in Bangkok altijd dicht lijken te zijn als je een tuktuk-bestuurder vraagt om je erheen te brengen. Je leert dat het niet handig is om je paspoort helemaal onderin je backpack te stoppen of wat er gebeurt als je die ene belangrijke bus mist. Stomme beslissingen, kleine foutjes en zo af en toe een grote blunder: daar leer je van!
Maar om te zorgen dat je niet helemaal bij nul hoeft te beginnen, heb ik samen met 13 andere bloggers en reisfanaten een lijst met maar liefst 36 reistips samengesteld. Want op reis gaan geeft je kriebels. Of je nou voor de tachtigste keer in het vliegtuig stapt, voor het eerst zonder je ouders op reis gaat of een verre reis voor de boeg hebt.
Direct naar de tips over:
- Reisvoorbereiding
- Bewust reizen
- Vervoer
- Lokale ervaringen
- Overnachtingen
- Genieten van je reis
- Veilig op reis
- Communicatie
Reistips voor je reisvoorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Daar zorg je met deze reistips wel voor!
Reistip #1 Kies voor het kleinere formaat backpack
Twijfel je tussen twee formaten rugtassen? Ga dan altijd voor de kleinste. Een kleinere tas dwingt je namelijk om minder mee te nemen, waardoor je backpack ook nog eens lichter is. Win-win! Sowieso is het verstandig om alles wat je mee wilt nemen op je bed te leggen voordat je het in je backpack stopt. Heb je écht zes t-shirts, twee truien en drie bikini’s nodig als je een weekje weggaat? Of lukt het ook met de helft?
Reistip #2 Rol je kleding op, military style!
Noel – www.tenthousandstrangers.com
“Als ik op reis ga, of het nou een lange reis of een weekendje naar familie of vrienden is, rol ik m’n kleren altijd op. Ik rol elk kledingstuk apart op en zorg dat het blijft zitten met twee of drie rubberen banden. Dit werkt super. Hiermee bespaar je ruimte in je tas of koffer, maar je kunt ook nog eens makkelijk al je spullen terug vinden.
Het enige nadeel aan deze manier van pakken, is dat de rubberen bandjes af en toe breken. Daarom is je kleding oprollen zoals militairen het doen nóg handiger. Het werkt hetzelfde als de oude methode die ik gebruikte plus een trucje waardoor de rubberen bandjes overbodig zijn. Deze video legt precies uit hoe het moet:”
Reistip #3 Gebruik Google Maps om je route te plannen
Als je op reis gaat, ben je waarschijnlijk super enthousiast over alle plekken die je kunt gaan ontdekken. Maar zorg dat je tijdens hebt plannen van je reis ook realistisch blijft. Iets waar ik regelmatig de mist mee inging, was de tijd die het kost om van A naar B te komen in een vreemd land. Gebruik Google Maps om bijvoorbeeld de afstand tussen twee plekken die je wilt bezoeken te bekijken en check gelijk even wat je opties zijn als je bijvoorbeeld met het openbaar vervoer reist. Google is over het algemeen goed op de hoogte van hoe hard je ergens mag rijden, maar of je ook daadwerkelijk die snelheid wilt rijden is maar de vraag. Gebruik de tijd die Google Maps aangeeft dus als basis en reken (afhankelijk van je bestemming) nog wat marge.
Reistip #4 Ga goed verzekerd op reis
Chantal – www.alleenopreis.net
“Natuurlijk weet je al dat je een goede reisverzekering moet afsluiten als je op reis gaat. Zeker als je dure gadgets meeneemt zoals een camera of laptop, is het handig om te kijken tot welk bedrag deze verzekerd zijn. Pak ook even je zorgverzekeringspolis erbij. Als je namelijk een aanvullende zorgverzekering hebt, worden medische kosten in het buitenland vaak al gedeeltelijk of volledig vergoed. Je hoeft dan niet nog eens extra een module medische kosten af te sluiten bij je reisverzekering. Ga je langer dan 3 maanden op reis? Hou er dan rekening mee dat niet elke verzekeraar zo’n lange reis dekt. Sommige bieden namelijk een dekking aan tot 3 maanden, andere weer tot 6 maanden of een jaar of zelfs nog langer. Gevaarlijke sporten of vrijwilligerswerk is vaak ook niet verzekerd dus let hier goed op bij je keuze voor een verzekeraar. Op de website van Alleenopreis.net lees je hier meer over.”
Reistip #5 Pak voornamelijke oude kleding in
Ga je op reis, neem dan altijd oude kleding mee. Dan is het namelijk niet erg als er eens een shirt sneuvelt tijdens je reis of er een gat in je broek komt. Bovendien heb je dan gelijk weer ruimte om nieuwe kleding te scoren op je bestemming.
Reistip #6 Neem een opvouwbare dagrugzak mee
Ga je backpacken, dan heb je waarschijnlijk alleen je grote rugzak mee en ruimte voor een tas is er niet. Maar elke keer als je even iets wilt bezichtigen of gewoon lekker een stukje wilt lopen, je hele backpack meesjouwen is natuurlijk niet handig. Daarom nemen wij altijd een opvouwbaar dagrugzakje mee. Weegt niets, is super klein, maar wel handig om bijvoorbeeld een fles water en wat eten in te bewaren!
Reistips om bewuster op reis te gaan
Bewust en milieuvriendelijk reizen is best een behoorlijke uitdaging! Maar dat betekent niet dat je het milieu en de locals maar helemaal links moet laten liggen tijdens je reis. Deze reistips zorgen voor een bewustere reis.
Reistip #7 Op een goede manier vrijwilligerswerk doen tijdens je reis
Yvonne – yvonnevanderlaan.nl
“Vrijwilligerswerk doen op reis is hot. Helaas heeft dit, onbedoeld, vaak negatieve gevolgen voor de bevolking van een land. Wil je tijdens je reis goed doen? Dan zijn er genoeg leuke alternatieven, die de bevolking wél ten goede komen. Zo kan je eten bij een lokaal restaurant in plaats van bij een grote keten, souvenirs kopen bij een klein, lokaal stalletje en slapen in een kleinschalige homestay. Op die manier komt al je geld terecht bij de lokale bevolking, die hard werkt en het geld goed kan gebruiken. Het huren van een lokale gids geeft je niet alleen een authentieke kijk op een stad of streek, maar je geeft ook nog eens iemand een broodnodig inkomen. Win-win, lijkt me zo!”
Reistip #8 Kies voor zonne-energie
Op sommige plekken is het lastig om je telefoon, camera of andere apparatuur op te laden of moet je er goed voor betalen. Een oplader op zonne-energie is een mooie investering als je regelmatig op plekken komt waar geen of weinig stroom is (bijvoorbeeld als je gaat wildkamperen of hiken in de bergen). Kies altijd een exemplaar waarmee je meerdere soorten apparaten op kunt laden. Met een Waka Waka help je bovendien zonne-energie beschikbaar te maken op plekken waar heelmaal geen elektriciteit is.
Reistip #9 Neem een Dopper mee
Aniek – www.travelwriter.nl
Aniek van travelwriter.nl neemt altijd een Dopper mee op reis. Aniek: “Zeker op een warme bestemming waar je flink wat water drinkt, verspil je al snel heel wat plastic waterflesjes. Ontzettend slecht voor het milieu dus. Een duurzame optie is om een Dopper of een andere waterfles mee te nemen op reis. Dit is stukken duurzamer. Ga je met het vliegtuig op reis, dan kan je na de security check je Dopper vullen zodat je in het vliegtuig altijd een flesje water binnen handbereik hebt. En ga je op je bestemming hiken, of iets anders sportiefs doen? Dan is een Dopper waarschijnlijk het eerste wat je in je tas stopt!”
Reistip #10 Vergeet je waterfilter niet
Op veel plekken in de wereld kun je het water uit de kraan niet drinken. Maar constant plastic flessen water kopen is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook nog eens ontzettend onpraktisch. Een waterfilter is een handig hulpmiddel waarmee je kunt zorgen dat je toch kraanwater kunt gebruiken zonder ziek te worden. Er zijn verschillende varianten en allemaal hebben ze zo hun voor- en nadelen. Bepaal op basis van jouw voorkeuren en je budget welke variant het beste bij je past.
Reistip #11 Iets meenemen voor de lokale bevolking
Wil je de lokale bevolking van de plek die je bezoekt iets geven? Denk dan eens aan handige spullen die ze kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld schriftjes en pennen voor schoolkinderen, kleurboeken, fruit of ander eten etc. Zorg wel dat je de spullen niet op straat uitdeelt, dit werkt bedelen in de hand. Snoepjes en koekjes zijn, hoe lief je het ook bedoelt, ook niet altijd een goed idee.
Reistips over vervoer
Of je nou gaat vliegen, rijden of varen, zonder vervoer kom je niet ver. Met deze reistips wordt de reis net zo leuk als de bestemming 🙂
Reistip #12 Kijk ook naar vliegvelden in de buurt
Als je gaat vliegen, kan het soms flink goedkoper zijn om te landen op een ander vliegveld dan die waar je eigenlijk naar toe wilt. Let wel op dat de reis vanaf het vliegveld naar je eindbestemming niet voor zorgt dat de totale kosten alsnog hoger uitvallen.
Reistip #13 Ga altijd voor een plekje bij het raam op een lange vlucht
Heb je een lange vlucht voor de boeg en wil je graag slapen in het vliegtuig? Zorg dan dat je een zitplaats bij het raam hebt. Niet alleen kun je zo genieten van alle mooie landschappen waar je overheenvliegt, maar kun je je hoofd tegen de zijkant van het vliegtuig leggen.
Reistip #14 Neem altijd een kussentje mee in het vliegtuig
Om te zorgen dat je geen hoofdpijn krijgt als je met je hoofd tegen het raampje leunt, is een opblaasbaar of opvouwbaar kussentje op lange vluchten een must! Kies voor een zo klein mogelijke variant, zodat je ‘m weg kunt stoppen in je backpack als je ‘m even niet nodig hebt. Je kunt je kussentje natuurlijk ook in lange bus- of treinritten tevoorschijn toveren.
Reistip #15 Zeeziek? Ga bij de kapitein op schoot zitten
Judith – www.worldwife.nl
“Zeeziek zijn is niet fijn. Van het ene op het andere moment word je misselijk, krijg je hoofdpijn, voel je jezelf duizelig en/of ga je hyperventileren. Je kunt zeeziekte verminderen of zelfs voorkomen door niet met een lege maag aan boord te gaan. Een stevige, niet al te vette maaltijd werkt het beste. Net als het eten van een gevulde koek voor de afvaart. Word je toch zeeziek? Door naar de horizon te staren wordt de misselijkheid snel minder. De beste tip die ik ooit kreeg was toen ik zeeziek werd tijdens een zeiltrip: ga op schoot zitten bij de kapitein: zijn zeebenen nemen jouw misselijkheid weg. Uit ervaring kan ik zeggen dat het echt helpt!”
Reistip #16 Goedkope vlucht boeken? Kies een open-jaw ticket
Tikva – www.gezinopreis.nl
“Over het vinden en kopen van goedkope tickets doen veel spookverhalen de ronde. Zo maakt het echt niet uit of je cookies gewist hebt en zijn tickets ook niet goedkoper als je zo op woensdag koopt. Wat wel echt werkt zijn open-jaw tickets. Heen en terug vliegen vanaf een andere bestemming. De berekening hiervan is anders dan voor retourtickets en dit kan gunstig zijn voor jou! Zo vlogen wij Amsterdam-Bogota, Lima-Amsterdam voor honderd euro p.p. minder dan een retour naar alleen Bogota of alleen Lima. Ook vlogen we Amsterdam-Toronto, New York-Amsterdam. In dit geval scheelde de prijs maar een paar tientjes, maar het was ook een makkelijke manier om meerdere bestemmingen te bezoeken in één reis. Andersom, dus vertrekken vanaf verschillende luchthavens of zelf vier verschillende steden gebruiken, werkt ook. Zo vlogen we van Düsseldorf naar Ho Chi Minh Stad en terug van Bangkok naar Amsterdam en bespaarde hiermee voor ons drieën bijna vijfhonderd euro ten opzichte van een retourticket naar Vietnam. Op mijn blog Gezin op Reis kan je meer tips vinden o.a. over goedkoop vliegen met kinderen.”
Reistips over lokaal reizen
Lokale ervaringen, contact maken met de lokale bevolking of een land écht ontdekken: steeds meer reizigers willen ook de cultuur en lokale bevolking van hun vakantieland ontdekken. Deze tips helpen je erbij.
Reistip #17 Ga met locals op pad
Carolien – www.dreamtheworld.nl
“Heel leuk hoor dat reizen, maar tegenwoordig gaat bijna iedereen wel naar het buitenland en voor je het weet loop je samen met nog tig anderen de highlights van een bestemming af. Ik heb al snel bedacht dat ik dát niet (meer) wilde. Zelf hou ik sowieso absoluut niet van mensenmassa’s en geniet ik het meest als ik alleen of in een kleine groep ben. Dit geldt ook voor mijn reizen. Om het echte authentieke van een land te proeven moet je de highlights zoveel mogelijk links laten liggen en op zoek gaan naar andere belevingen. Zó heb ik al een paar hele mooie reiservaringen gehad. Kies eens een locatie waar niemand heen gaat en kijk of je daar met locals op pad kunt. De kookworkshop met een local en daarna gezamenlijk met het gezin aan tafel gaan om van het eten te genieten, was een van de hoogtepunten van onze reis door Costa Rica.” Ben jij ook allergisch voor massatoerisme? Lees dan Caroliens tips voor authentieke belevenissen op reis.
Reistip #18 Leer de taal van je bestemming
Amitabha
“Leer de basis van de taal van het land dat je bezoekt. De locals waarderen het echt als ze zien dat je je best doet om hun taal te spreken. Daarnaast heeft het mij wel eens geholpen om als een local een toeristische plek te bezoeken, en dan betaal je een stuk minder. Ten slotte kan het ook handig zijn om de taal een beetje onder de knie te hebben als je off-the-beaten track reist. De mensen die in de kleinere dorpjes wonen, spreken namelijk vaak geen Engels.”
Reistip #19 Oordeel niet
Tijdens je reis kom je ongetwijfeld in aanraking met andere culturen. Die culturen hebben wellicht gewoontes die voor jou als westerling apart of zelfs raar overkomen. Toch is het belangrijk om tijdens je reis zo veel mogelijk te leren van deze culturen. Zorg dat je niet direct je oordeel klaar hebt, maar sta open voor nieuwe ervaringen en wees respectvol naar de lokale bevolking.
Reistips over overnachtingen
Reizen met een beperkt budget is soms best lastig. Deze reistips helpen je om de beste overnachtingen te scoren voor minder geld.
Reistip #20 Gratis overnachten op reis? Ga housesitten!
Kirsten – travelaar.nl
“Overnachtingen zijn tijdens een reis vaak de grootste kostenpost. Een fijne hotelkamer kost al snel een paar tientjes. En dat is zonde wanneer je op een budget-reis bent. Gelukkig zijn er genoeg manieren om te besparen op overnachtingen. Zo is gratis overnachten op steeds meer plekken mogelijk en zijn hier steeds meer manieren voor. Housesitten betekent passen op iemands huis en/of huisdieren terwijl de bewoners zelf bijvoorbeeld op vakantie zijn. Via verschillende websites kun je je aanmelden als housesitter. Housesitting is vooral groot in landen als de Verenigde Staten en Australië, maar wordt overal in de wereld steeds populairder. Zo verbleven wij in totaal ruim twee weken grátis in Australië in een huis met zwembad. En ons reisbudget konden we daardoor mooi uitgeven aan andere leuke dingen.”
Reistip #21 Overnacht in hostels
Niet gratis, maar wel gezellig is het overnachten in hostels. De allergoedkoopste optie in een hostel is vaak een bed in een slaapzaal, maar als je iets meer privacy wilt kun je ook kiezen voor een privé-kamer. Hostels zijn ideaal voor mensen die alleen reizen, omdat je hier ongetwijfeld medereizigers ontmoet.
Reistip #22 Probeer couchsurfen
Ben je wel in voor een avontuur op reis en heb je een beperkt budget? Probeer dan eens of couchsurfing iets voor je is! Couchsurfing houdt in dat je slaapt bij locals die een kamer (of een bank) overhebben en die gratis ter beschikking stellen aan reizigers. Bovendien kunnen je hosts je ook vaak goede tips geven over wat je kunt doen in de omgeving. Wil je de ultieme local ervaring? Dan is couchsurfing the way to go!
Reistips over genieten op reis
Tijdens je (verre) reis wil je natuurlijk zo veel mogelijk genieten! Deze reistips helpen je daarbij.
Reistip #23 Neem een extra batterij voor je camera mee
Een tweede of derde batterij voor je camera is onmisbaar als je op reis veel fotografeert. Schaf dus een extra batterij aan en stop deze altijd in je fototas. Als je naar een plek gaat waar het koud is, gaat je batterij bovendien aanzienlijk minder lang mee. Handig om rekening mee te houden.
Reistip #24 Go with the flow
Priya – www.ahoymatey.blog
“Go with the flow. De wereld is best mooi en vriendelijk. Durf op reis mensen te vertrouwen en wees niet té gestrest over wat er kan gebeuren. In dit artikel lees je hoe dat voor mij uitpakte.”
Reistip #25 Neem oordopjes mee
Slaap je regelmatig in een hostel of op andere plekken waar meerdere mensen op een klein oppervlakte moeten slapen? Dan zijn oordopjes geen overbodige luxe. Hetzelfde geldt voor een slaapmasker!
Reistip #26 Eet niet elke avond in een restaurant
Als je thuis bent, ga je ook niet iedere avond uit eten, toch? Dus waarom zou je dat wel doen als je voor langere tijd op reis gaat. Zeker als je een beetje op je budget moet letten is het verstandig om soms gewoon zelf te koken. Heb je een eigen appartement met keukentje? Top! Maar ook veel hostels hebben een keuken waar je gewoon je avondmaaltje kunt klaarmaken. En dat shoppen op lokale marktjes is eigenlijk een ontzettend leuke bezigheid.
Reistip #27 Plan niet te veel
De leukste dingen op reis zijn uiteindelijk vaak de dingen die niet tot in de puntjes uitgedacht zijn. Geen strakke planning om je aan te houden, zorgt bovendien ook voor minder stress!
Reistip #28 Ga af en toe over je dagbudget heen
Budgetreizen kan best heel leuk zijn. Je slaapt en eet vaak op veel authentiekere plekken dan wanneer je ‘gewoon’ 100 euro neertelt voor een slaapplaats. Door een budget af te spreken met jezelf, kun je waarschijnlijk ook langer reizen en meer ervaren. Maar soms moet je je budget ook even kunnen loslaten. Gun jezelf een nachtje in zo’n leuk hutje op het strand of doe die ene avontuurlijke activiteit die je stiekem al een hele tijd wilt doen. Dit houdt je reis leuk!
Reistips over veilig op reis
Je eigen veiligheid is belangrijk, ook als je op reis bent. Deze reistips helpen je om jezelf én je spullen veilig te houden.
Reistip #29 Neem altijd een EHBO-setje mee
Of je nou gaat backpacken in Azië of een avontuurlijke trekking gaat maken in de Alpen, een EHBO-setje is onmisbaar. Je kunt kant-en-klare setjes kopen die speciaal gemaakt zijn voor bepaalde activiteiten, of zelf een EHBO samenstellen met items waar jij op reis iets aan hebt. Wil je het écht goed aanpakken? Zorg dan dat je voor je reis een EHBO-cursus volgt. Dat kan bijvoorbeeld bij het Rode Kruis.
Reistip #30 Zorg voor een backup van je foto’s
Jenny – www.ikreis.net
“Spullen kun je verzekeren tegen verlies en diefstal. Dat geldt echter niet voor foto’s! Gelukkig kun je verlies voorkomen door te zorgen voor een goede backup. Oók op reis! Secure mensen maken iedere dag een backup. Op je notebook, op je laptop of op je tablet. Je kunt ook een kleine selectie van je foto’s gelijk online zetten, maar vaak zijn ze dan van slechtere kwaliteit dan het origineel op je camera. (Bovendien heb je niet altijd internet op reis, toch?)
Idealiter bewaar je de back-up op een andere plek dan je camera en SD-kaartje met foto’s. Als je handbagagetas met camera en laptop gestolen wordt, ben je het origineel en de back-up kwijt. Je spreidt het risico met een extra SD-kaartje of een USB-stick, die je bijvoorbeeld in een heuptasje bij je paspoort of in je grote tas bewaart. Op IkReis.net lees je meer tips voor het maken van back-ups op reis.”
Reistip #31 Maak kopieën van belangrijke documenten
Mocht er iets met je paspoort, creditcard of ander belangrijk document gebeuren, dan is het maar wat fijn als je nog een kopie hebt. Daarmee kun je niet reizen of afrekenen, maar heb je wél sneller een nieuw exemplaar. Mail de kopieën naar jezelf of zet ze in je cloud opslagdienst (Drive, Dropbox etc.).
Reistip #32 Zorg voor voldoende cash (maar overdrijf niet)
Op veel plekken in de wereld kun je geld opnemen met je pinpas of creditcard, maar het kan zijn dat je een extra toeslag moet betalen. Het gekke is dat die toeslag kan wisselen per bank. Doe dus van tevoren onderzoek naar lokale banken van jouw bestemming en kijk waar de kosten het laagst zijn. Vanwege die kosten is het verstandig om grotere bedragen te pinnen, maar let op dat je er wel mee over straat moet durven…
Reistip #33 Neem altijd een slotje mee
Een klein slotje kan ontzettend handig zijn op reis. Bijvoorbeeld om de ritssluitingen van je backpack aan elkaar vast te maken. Onmisbaar, zeker als je voornamelijk in hostels overnacht.
Reistips over communicatie op reis
Ook als je op reis bent, wil je kunnen blijven communiceren met je vrienden en familie die thuis zitten. Of misschien ben je wel digital nomad en werk je gewoon on the go. Deze reistips zorgen dat je connected blijft tijdens je trip.
Reistip #34 Hou onderweg je reis bij in een online reisdagboek
Danique – www.thewanderingmind.nl
“Houd vanaf het begin van je reis zeker een reisdagboek bij. Dit hoeft helemaal niet veel werk te kosten, maar het zijn wel ontzettend toffe herinneringen voor later. Zelf houd ik een reisdagboek bij via de website Traveldiariesapp. Van mijn reis vorig jaar heb ik het dagboek laten printen met een heleboel foto’s erin. Het is nu al onwijs leuk om alles van vorig jaar terug te lezen, vooral de kleine details die je snel weer vergeet. Mijn vriend is wat minder van het schrijven en gebruikt daarom de app Polarsteps. Hierin kun je precies je reisstappen volgen op een wereldkaart, foto’s toevoegen en korte beschrijvingen geven aan je reisstappen. Ook zeker een aanrader!”
Reistip #35 Investeer in een internationale wifi hotspot
Kiefer – www.anythingunderourstars.com
“Eén advies dat ik reizigers altijd geef, is om te investeren in een internationale wifi hotspot. Veel mensen noemen dit de zoveelste kostenpost, maar geloof mij: het is een lifesaver. En als je nadenkt over alle voordelen die het biedt, valt het met de kosten ook nog wel mee: altijd en overal wifi! Ik weet nog dat we een tijd geleden in een land in Europa waren waar de locals geen Engels spraken. We moesten de bus naar het centrum hebben, maar nergens was informatie beschikbaar. Er was zelfs geen gratis wifi waar we op konden aanhaken. Wat heeft ons uiteindelijk ‘gered’? Een Uber! Zonder onze draagbare hotspot was dat nooit gelukt. Reis je zonder echt plan? Dan is zo’n hotspot écht handig.”
Reistip #36 Gratis wifi zoeken
Heb je zelf geen hotspot? Op veel plekken kun je tegenwoordig gratis gebruik maken van wifi. Bijvoorbeeld café’s, restaurants, bibliotheken en hotels. Handig als je zelf ergens slaapt waar je nog moet betalen voor je wifi.
Last but not least: heb plezier! Je bent op reis, vergeet daar niet van te genieten 😉
Welke ervaringen heb jij opgedaan tijdens je reizen? En welke aanvullende reistips heb jij nog?
6 reacties
Wat een enorme lijst vol goede tips! Ik wilde mijn tip over hoe je budget bij te houden op reis ook nog insturen, maar was het helemaal vergeten. Maar je hebt genoeg tips zie ik haha. Ik volg ook zo goed als al de tips die je geeft. Ik heb alleen geen internationale wifi hotspot en heb nog nooit aan couchsurfen en (niet echt aan) housesitting gedaan. Ik zei laatst wel tegen mijn vriend dat het me leuk leek om dat laatste eens te doen. Vooral in een huis met katten (of een leuk hondje). Toch wel gezellig!
Wat een super lijsjtje met tips! Ik volg ze bijna allemaal op bij elke reis. Goed om bij dit soort dingen stil te staan, en handig om anderen er van bewust te maken.
Goed dat ik het idee van housesitting weer eens voorbij zie komen. Daar wil ik al heel lang eens naar gaan kijken, maar ik vergeet het steeds weer. Mooie verzameling tips is het geworden!
Wat een lijst met leuke en fijne tips zeg! Sommige dingen doe ik al zoals het kleren oprollen etc, maar een waterfilter aanschaffen staat nog op mijn lijstje net zoals een wifi hotspot. Tot nu toe heb ik vaak een simkaart gekocht in de landen waar ik voor langere tijd verbleef. Een tip voor wanneer je met veel geld over straat moet: bij de Hema kun je voor 5 euro BHportemoneetjes kopen, die je aan je bh kunt bevestigen en zo heb je je geld dus altijd heel dicht bij je. Vond ik zelf heel erg fijn 🙂
Wat een super handige lijst! Een goede checklist voor vertrek. De meeste dingen wist ik al. Ik ga er toch eens over nadenken om zo’n kussentje aan te schaffen, zeker nu we voor 8+ maanden weggaan. En dat reisportemoneetje in de comments is ook geen gekke tip! Ik kreeg van een vriendin getipt om een internationale simkaart aan te schaffen als je meerdere landen aandoet. Zo kun je altijd bellen en altijd ook naar Nederland bellen in geval van nood.
Thanks!
Wat tof dat je zo’n lange reis gaat maken! Wanneer vertrekken jullie? Oh, dat heb ik nog niet vaak gehoord. Is dat duur? Wij kopen nu steeds ter plekke simkaarten en dat werkt prima en is goedkoop. Bellen naar Nederland kunnen we inderdaad niet (of tegen een heel hoog tarief). Wat we wel doen, is whatsapp-bellen! Echt ideaal, maar dan moet je dus wel over wifi of een internetabonnement beschikken. Alvast veel plezier 🙂
Britte